Dobrý den Mám starší RD bez izolace, stěna tl.50cm je složená ze škváry, cihel. Vlhkost místy dosahuje 60cm, dá se takový RD podříznout? Jaká opatření by v tomto případě byla nejlepší? Děkuji

Odpověď

Pokud je obvodová stěna vystavěna z cihel, mezi kterými jsou rovné spáry, je dodatečná izolace proti vlínající vodě možná trojím způsobem:
- Postupným podřezáváním obvodové stěny na úrovni nebo lépe pod úrovní vnitřní podlahy. Do vzniklé mezery pak postupné vkládání hydroizolační folie a vyplňování mezery maltou. Části hydroizolační folie se musejí vzájemně překrývat. K podřezávání lze použít i ocelové“diamantové“ lanko. Pokud je obvodová stěna vystavěna z kamene s nepravidelnými spárami, je možné pouze podřezávání ocelovým „ diamantovým “ lankem, ale tato činnost v závislosti na tvrdosti použitého kamene může trvat i velmi dlouho.
- Vtlačováním ocelových destiček do mezery mezi jednotlivými řadami cihel hydraulickým přístrojem. Ocelové destičky zamezí vzlínání spodní vody. Tento způsob nelze použít u kamenných stěn vystavěných z kamenů různé velikosti. Tento způsob je nutno zadat odborné firmě.
- Chemickou injektáží do základů. Použitá chemikálie uzavře kanálky kterými voda z podloží vzlíná do stěn. Rovněž tento způsob je nutno zadat odborné firmě.

V souvislosti s uvedeným odizolováním základů je vhodné doplnit základovou stěnu z venkovní strany hydroizolací. K tomu použít nopovou folii uloženou dostatečně hluboko pod úroveň okolního terénu, případně Styrodur.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost odizolování základů domu sděluji:

Energy Centre České Budějovice