Dobrý den.
Máme u novostavby balkon ze kterého z boku vytéká vápené mléko (celoročně a vytvářejí se krápníky). Balkon je zaizolován. Dle mého názoru se uvnitř vytváří rosný bod, který je příčinou vytékání. Proto Vás žádám o radu jak tuto závadu ostranit bez bourání balkonu, nebo sdělit adresu firmy, která má ve své činnosti uvedenou problematiku. Předem děkuji za odpověď. Zdraví. Hudík

Odpověď

Odhadnout příčinu problému bez prohlídky na místě nepůjde.

Jedná-li se o kondenzaci v konstrukci, pak by se muselo jednat o strop mezi vytápěným prostorem a prostorem venkovním. Tedy že pod podlahou balkónu je místnost, jednalo by se tedy o lodžii.

Pokud se jedná o konzolový balkón, mohlo by snad k něčemu podobnému docházet jen u obvodové stěny, nebo by musel nějaký kondenzát stékat v drenážní vrstvě skladby podlahy balkónu.

O prohlídku na místě můžete požádat technika firem, které se zabývají systémovými řešeními skladeb balkónů a zateplování. Například Schlüter balkóny, Weber, Baumit, Ceresit, Dektrade apod. Nebo soudního znalce v oboru izolací. Možná bude potřeba udělat sondu, užitečné bude získat od prováděcí firmy nebo technického dozoru popis provedené skladby balkónu a seznam použitých materiálů (výrobce a typ).
Novostavba je jistě v záruce, takže především jednat s dodavatelem v rámci reklamace.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice