Dobrý den, máme dotaz ohledně kondenzace vody v novostavbě. Dům je postaven z Ytongu lambda, jde o bungalov, kde je strop zateplen 40 cm foukané izolace. Máme horkovzdušný rozvod od krbu a dochází ke kondenzaci vody jak v tomto rozvodu, tak v digestoři. Následně vysrážená voda kape jak z digestoře, tak i z rozvodů, které ústí do všech pokojů. V domě je momentálně vlhkost 48 %, stále topíme i větráme na mikroklima. Kde může být chyba a jak se toho zbavit? Předem děkujeme za odpověď.

Odpověď

Ke kondenzaci dochází v plechovém potrubí vzdušného rozvodu a VZT potrubí digestoře.

Rozvod je patrně veden nad stropem přízemí v prostoru nevytápěné půdy. Buď je umístěn ve foukané izolace uvnitř stropní konstrukce, nebo nad touto izolací. Prostor půdy je nevytápěný.

Příčinou kondenzace je chladný povrch potrubí. Pokud je potrubí zčásti i shora překryto foukanou izolací, nemusí to stačit, na půdě mrzne. Řešením by mělo dostatečné zateplení všech vzduchotechnických potrubí vedených v chladném prostoru půdy nebo přidání tepelné izolace nad vedení jen zčásti krytá foukanou izolací, nebo je-li potrubí izolované málo.

Vhodným materiálem jsou desky z minerální nebo kamenné vaty, tloušťku bych vzhledem k popisovaným problémům zvolil větší (12, 14 cm i více), izolované potrubí obalit hliníkovou fólií.
To platí i po celou délku odvětrání digestoře, které vede zřejmě nad střechu. Kondenzát ale může stékat i z horní nadstřešní části a tak se doporučuje na potrubí vytvořit smyčku, kde se malé množství kondenzátu zachytí a následně se může odpařovat. To lze vytvořit ohybem na potrubí, použitím „T“ kusu nebo jinak. S provedením poradí technik vzduchotechnické firmy.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice