Dobrý den.Dotaz zní, jak zabránit vlhkostí na půdě?Desky a trámy střechy byly úplně mokré,namzrlé.Skladba podlahy půdy nad obytnou místností
je = podbítka,igelit,2x skelná vata tl.10cm.Sklon střechy je 45'.
Složení střechy ze strany půdy je = hranoly,desky,lepenka,kanadský
šindel.Odvětrání ve vyzděných štítech jsou vrtané otvory průměru cca 10cm,3 v každém.Odvětrání střechy jsou(větrací otvory)z OBI na každé
části 4ks.Děkuji za odpověď.

Odpověď

Na půdě bude bezpochyby vysoká vlhkost, divné je že i přesto, že jakési odvětrání půdy je zajištěno.
Důvodem zavlhnutí patrně je, že do půdy proniká vlhkost ve formě vodní páry z vytápěného interiéru. Položením asfaltové krytiny na lepenku a stavební lisovanou desku došlo k utěsnění půdy. Velkou roli může hrát deska, například OSB desky fungují jako velmi dobrá parozábrana.
Nahromaděná vodní pára v nedostatečně větrané půdě vede ke zvýšení relativní vlhkosti vzduchu na půdě (chladný vzduch tolik vody nepojme), voda pak kondenzuje v mrazech na chladném vnitřním povrchu bednění.
Prostup vlhkosti z interiéru je patrně značný a igelit rozhodně jako parozábrana nepůsobí.

K odstranění nebo zmírnění problému vedou cesty dvě. Buď upravit skladbu zateplení stropu tak, aby pod tepelnou izolací byla opravdu vzduchotěsná parozábrana. Ta se provádí z k tomu určené fólie s vysokým difúzním odporem se vzduchotěsně lepenými spoji a těsnými přesahy na okolní konstrukce, bez neutěsněných prostupů a minimem perforací. Vše závisí na opravdu dokonalém provedení.

Doporučená poloha parozábrany je na straně interiéru, tedy pod stávajícím podhledem, což je zásah v místnostech. Pokud by se vložila nad nosný strop, chtělo byt to na trámy provést záklop, na něj parozábranu a pak souvisle tepelnou izolaci. Z popisu se zdá, že izolace je položená na podbití, tedy mezi trámy. Aby na spodním líci parozábrany nedocházelo ke kondenzaci, musí být v celé ploše parozábrany shora krytí souvislou izolací alespoň zmíněných 20 cm (2x 10 cm).

Druhá možnost je zkusit provětrání půdy rozšířit. Větrací otvory z OBI neznám, ale většinou tyto střešní doplňky mají malou větrací schopnost. Pokud jsou vrtané otvory ve štítech osazeny hustou síťkou nebo mřížkou, nemusí to rovněž úplně stačit. Takže například větší větrací okénka s žaluzií s dostatečně velkými škvírami (3 až 4 cm).
Ideální je kombinace obou způsobů. Na uklidněnou lze dodat, že jsou často k vidění namrzlé latě a krokve u střech se skládanou krytinou, která sama o sobě větrá v ploše poměrně dobře.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice