Dotaz: Dobrý den, rád bych se zeptal, jak zjistím vhodný výkon kotle na biomasu pro dvougenerační rodinný dům (rozměry 1 bytu cca 9x9m + přízemí) postavený před 30 lety z klasických škvárovek, přičemž neznám (resp. neumím vypočítat) tepelné ztráty. Jde mi tedy spíše o kvalifikovaný odhad postavený na zkušenosti. Děkuji za odpověď, Petr Exner.

Odpověď

Volby výkonu kotle pro vytápění rodinného domu musí vycházet z výpočtu tepelných ztrát, která zohledňuje materiál a složení stěn, stropů a podlah, jejich rozměry, tepelně technické vlastnosti oken a dveří a jejich počet, orientaci domu ke světovým stranám, meteorologické podmínky a další vlivy. Jakýmkoliv odhadem je možno se dopustit chyby, která by mohla mít za následek buď volbu kotle s nedostatečným výkonem, nebo naopak volbu kotle s příliš vysokým výkonem,který by byl zbytečně drahý a v provozu nehospodárný.

Způsob výpočtu tepelných ztrát uvádí ČSN 06 0210, vlastnosti stavebních materiálů pak ČSN 73 0540-3. O výpočet je vhodné požádat projektanta-topenáře, který zároveň navrhne způsob vytápění, výkon kotle, velikost topných těles do jednotlivých místností, uspořádání rozvodů a způsob ohřevu vody pro užitkové účely.

Pro Vámi uváděnou stavbu z klasických škvárovek, starou cca 30 let, lze velice informativně uvažovat s potřebným výkonem pro vytápění v rozmezí 35-40 W/m3.

S pozdravem energetický poradce ECČB, Ing. Jaroslav Winkler

Dobrý den pane Exnere. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím.

Energy Centre České Budějovice