Dotaz: V našem panelovém domě se má dělat ve společných prostorech (na schodišti a na chodbách) nová podlaha (místo původního linolea je má položit keramická dlažba). Plánovaný dodavatel zpracoval nabídku, která neobsahuje kročejovou izolaci pod tuto novou dlažbu.
Dotaz zni: je nutné provádět ve společných prostorách panelových domů kročejovou izolaci pod dlažbu a v případě že ano, jakou (parametry).

Děkuji a teším se na odpověď.

Odpověď

Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN EN 717-1,2 a ČSN 73 0532. Požadavky jsou stanoveny ve vztahu mezi chráněnou místností (přijímací prostor) a místností se zdrojem hluku.

Normy stanovují limity na stavební vzduchovou neprůzvučnost R¨w – ta je pro stropy mezi byty a veřejně používanými prostory bytového domu 52 dB a na hladinu kročejového hluku L´w 58 dB. V rámci prostoru schodiště, nebo mezi podestami nad sebou, což je jeden prostor, se tyto požadavky neuplatňují. Muselo by se jednat o strop nad bytem, nebo jinou chráněnou místností.
Otázkou je, do jaké míry se šíří kročejový hluk v panelovém domě do sousedních místností vedením konstrukcí stěn. Zkušenosti patrně ukazují, že tomu tak je. Pokud by byla jako chráněná místnost stanovena místnost bytu vedle podesty, pak by měl být požadavek uplatněn. Vytvoření plovoucí podlahy na podestách by šíření kročejového hluku zabránilo.

Technicky je to však obtížné. Konstrukční a nášlapné výšky schodiště a podest zřejmě neumožňují umístění skladby plovoucí podlahy, která má větší tloušťku. Skládá se z kročejové izolace (např. tuhé rohože z kamenné vlny Steprock o tl. 2 až 3 cm), betonové desky (obvykle 5 cm) a vlastní nášlapné vrstvy, což může být keramická dlažba. Použití lehkých plovoucích desek (např. Cetris apod.) se do takto provozem zatěžovaných prostor příliš nedoporučuje.
Pozor je nutno dát rovněž na řešení detailů. Dlažba a deska plovoucí podlaha nesmí být spojena s okolní konstrukcí stěn – po obvodu se vkládá pruh rohože na výšku. Obtížně jsou řešitelné návaznosti na schodišťová ramena.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Vážený pane Čontoši,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice