Dobrý den. Před třemi roky jsme koupili pozemek s celodřevěnou zahradní chatou, zast. plocha je 6 x 4 m, zapsána je řádně v kupní smlouvě. Původní majitel ji však bohužel postavil "načerno". Chata stojí na pozemku označeném jako „ostatní plocha“ již více než 15 let a my bychom ji rádi legalizovali, nevíme však,
jakým způsobem? Navíc se obáváme věc probírat na příslušném stavebním úřadě, aby nebylo zahájeno např. jednání o odstranění stavby. Velmi ocením radu, jak postupovat? Předem mnohokrát děkuji.

Odpověď

Je otázkou, jak stavební úřad k této věci bude přistupovat. Každopádně se návštěvě stavebního úřadu nevyhnete. Stavební úřad má pouze dvě možnosti. Buď stavbu bude považovat za stavbu bez stavebního povolení a zahájí řízení o odstranění stavby nebo může po Vás požadovat vypracování pasportu stavby /zjednodušená dokumentace/ a tento pasport ověřit. Sdělení o ověří pasportu stavby vlastně nahrazuje kolaudaci stavby. Ověření pasportu stavby se většinou používá v situaci, kdy se má za to, že stavba povolena byla, ale nedochovala se její dokumentace. Ale ani řízení o odstranění stavby však nemusí mít pro Vás negativní výsledek, jelikož je Vám stavební úřad povinen dát možnost požádat o dodatečné povolení stavby.

Jan Krátký