Dotaz: Dobrý den.Na jaře plánuji stavbu rodinného domku 9x9m,svépomocí a jelikož je můj rozpočet omezený,poradte mi prosím jaký zdící materiál bych měl použít.Já osobně bych zvolil porobetonové tvárnice ytong,ift,qpor,prefabet,nebot mi jejich použití přijde efektivní a méně náročné na práci i k pozdější instalaci všech vnitřních rozvodů.Zatím mi každý radí jen tak všeobecně a prodejci stavebního materiálu chtějí prodat a to není ta rada kterou bych potřeboval.Děkuji Vám předem za Váš názor.Tomek Marcel

Odpověď

Je nemožné při současné volné tvorbě cen, regionálních rozdílech v dodávkách stavebních prací, různých sezónních slevách a podobně sestavit žebříček cen materiálů a navíc zahrnout i „kvalitu“ jejich užitných vlastností.

Pokud se jedná o systémy zdění z lehkých velkorozměrových tvárnic na bázi pórobetonu, pak mají samozřejmě řadu výhod. Především přesné zdění, tedy malá spotřeba zdící malty, menší pracnost, jsou lehké, dají se řezat atd. Dále jsou tyto systémy zpravidla ucelené, tj. zahrnují překlady, různé tvarovky atd. Mají většinou vyřešené stavební detaily, čímž klesá (při jejich dodržování) pravděpodobnost chyb při výstavbě. Nevýhody jsou také – deklarované izolační vlastnost mají při určité velmi malé vlhkosti, která se v běžných podmínkách po zabudování do stavby mění, často je vyšší. V důsledku velkého vylehčení již nejsou příliš tepelně akumulační, rovněž akustika z tohoto důvodu nemusí být nejlepší. Některé výrobky jsou dost křehké. Řada materiálů se k nám dováží z ciziny (Polsko apod.), kde je otázka deklarace jejich tepelně fyzikálních vlastností ve vztahu k našim normám nejistá.

Při nákupu, pokud si stanovíte co nejlepší efekt z hlediska tepelného odporu, je potřeba sledovat technické parametry konkrétního výrobku velmi pečlivě a trvat na jasném doložení vlastností. Materiály se totiž dost liší. Například výrobce Ytong Lambda uvádí při tloušťce 375 mm U 0,26 (W/m2.K), při tloušťce 300 mm U 0,32 (W/m2.K). Běžný Ytong bude samozřejmě průměrný. U materiálů qpor jsem vysledoval hodnoty při tloušťce 375 mm U 0,32 (W/m2.K), v případě Prefabet při tloušťce 360 mm U 0,30 (W/m2.K). Většinou se lišily vlhkosti, při kterých byly hodnoty λ uváděny.
Jen zopakujme, že hodnoty U řeší současná platná norma ČSN 73 0540-2 ve znění pozdějších dodatků. Norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K). Pokud se tedy spokojíte s výše uvedenými parametry pórobetonových materiálů, proč je nepoužít. Jejich izolace však bez dodatečného zateplení nepostačí pro výstavbu například nízkoenergetických domů.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Tomku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice