Dobrý den , prosím o radu při zateplování stropu u půdní vestavby domu z roku 1918 .Na půdě je dřevěný záklop , násyp cca 40 cm škvára ,znovu prkna , a na konec cca 5 cm škvára. Střecha je Tondach, nezateplená.
Výška stropu v bytě je cca 275 cm.Na záklop jsou zespoda přibity omítnuté heraklitové desky.
Nevíme jestli při zateplení je nutno celou násypovou hmotu vyhodit ( asi 2 kontejnery ) a položit zatepl.desky , nebo tyto desky položit až nahoru? Půda nebude pochozí.Nebo jít cestou zateplení zevnitř a snížit stropy?Je nutný statik ? Je potřeba parotěsná zábrana ? Z jakého materiálu zateplovat ?Moc děkuji za radu.Vojtová

Odpověď

Ve stavebním popisu stropu pod nevytápěnou půdou uvádíte poměrně velkou tloušťku škvárového násypu. Bude zde tedy patrně dřevěný trámový strop, kde je škvárou vyplněn prostor mezi trámy.

Násyp škváry má součinitel tepelné vodivosti λ kolem 0,27 (W/m.K), a do jisté míry přispívá k tepelné izolaci stropu. Proto jeho odstranění, pokud by k tomu nevedly jiné důvody, není nutné. Těmi by byly statické problémy, pokud by bylo žádoucí strop odlehčit nebo ověřit stav trámů (to by měl ověřit statik), nebo hygienické v případě zdravotní závadnosti materiálu (doporučeno ověřit měřením radonu v domě). Tloušťka 40 cm v konstrukci mezi trámy se mi zdá být poměrně velká, neodpovídá totiž běžné výšce dřevěných trámů používaných ve stropech – dle rozponu to bývá 26 až 32 cm. Je ale možné, že se jedná o dvojitou konstrukci (samostatné trámy nesoucí spodní záklop).

Návrh tloušťky tepelné izolace stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou by měl vyjít z požadavků současné patné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pak 0,20 (W/m2.K). Do celkové hodnoty při výpočtu součinitele U se započítávají všechny vrstvy skladby stropu, dřevěné trámy apod. Současný strop bude mít součinitel U na hodnotě kolem 0,65 až 0,70 (W/m2.K).
Pro splnění hodnot dle současné platné normy lze orientačně počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl.10 cm, pro bezpečné dosažení doporučené hodnoty dle ČSN 16 až 18 cm. Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool) volně položené na podlahu půdy shora. Vhodné nejsou materiály s vyšším difúzním odporem (polystyren). Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a došlo by ke kondenzaci na jejím spodním líci a tím promočení izolace. Vodním parám z interiéru, které prochází stropem, je nutno umožnit volný odchod z izolace, nutno zajistit též dobré provětrání půdy. U dřevěných stropů se nedoporučuje pokládat folii ani pod izolaci, je lepší umožnit dřevu odvětrání. Doplnění parozábrany pod omítaný strop není nutné. Ve Vašem případě je na zvážení odstranění horních 5 cm škváry, aby se tepelná izolace pokládala na prkna.

Provedení případné podlahy pro využívání půdy lze provést buď vložením izolace do dřevěného roštu, který bude shora zaklopen prkny na sraz. Rošt je vhodné udělat křížový. Druhou možností je použít tuhé desky z kamenné vlny a prkennou podlahu na ně položit (jakási „plovoucí“ podlaha). To je vhodné, nebude-li podlaha půdy příliš zatěžována a výhodou zde je souvislý průběh izolace bez přerušení roštem. Na tuhé izolační desky je položen rošt z prken ve vzdálenostech cca 0,5 m a přes ně kolmo se přivrutují opět prkna na sraz. V obou případech je možno následně tepelnou izolaci z podlahy zvednout a použít na zateplení mezi krokve, kdyby někdy došlo k realizaci půdní vestavby.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Vojtová,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice