Dotaz: Dobrý den.Bydlím ve starším cihlovém domě.Část bytu se nachází pod střechou s malým sklonem(přístavba).Do stropního meziprostoru se nelze dostat a netuším proto,jsouli zde nějaké izolace.Chystám se snížít v místnostech pod touto střechou strop pomocí sádrokartonového systému asi o 55cm(stávající 320cm).Jakou vrstvu minerální izolace by jste mi doporučili?

Odpověď

Dodatečné zateplení stropu nad sníženým podhledem v místnosti lze provést, vznikají zde však určitá rizika.Obecně se nedoporučuje tepelně izolovat místnosti zevnitř. Je to jednak z důvodu nevyužití tepelně akumulačních vlastností vnější konstrukce, ale především pro rizika kondenzace vodní páry v konstrukcích složených z více vrstev o různých fyzikálních vlastnostech. Proto je potřeba tyto konstrukce výpočtově ověřit na rizika kondenzace.
V případě který uvádíte není patrně ani známa skladba střešní konstrukce.
Pak je určitou pojistkou pro nežádoucí jevy provedení kvalitní parozábrany na vnitřním líci konstrukce. Výsledná skladba podhledu by tedy odspodu vypadalo takto:
SDK desky - parozábrana z folie o vysokém difúzním odporu (doporučuji kvalitní hliníkovou vícevrstvou folii např. Nikobar 170SE, spoje musí být vzduchotěsně lepeny a rovněž napojení na zeď po obvodu je nutno řešit speciálním samolepícími pásky, které jsou dodávány výrobcem folie, při montáži co nejvíce omezit počet děr) – pak bude tepelná izolace – vzduchová mezera – původní stropní konstrukce.

Návrh tloušťky tepelné izolace by měl vyjít z požadavků ČSN 73 0540-2/Z1, která stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro plochou střechu 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K). Do celkové hodnoty se započítávají i vrstvy současné skladby, kterou neznáme a proto lze pouze odhadnout, že potřebná tloušťka tepelné izolace se bude pohybovat kolem 20 cm. Obvykle se požívají desky z kamenné vlny.

Další variantou je provést sondy do střešního pláště, zjistit skladbu a velikost stávající dutiny a pak dle možnosti provést izolaci foukanou izolací buď na bázi buničiny (Climatizer plus, nebo firmy Isocel), případně drceným polystyrénem. Výhodou varianty budou lepší difúzní vlastnosti, to by se však zjistilo až po zjištění skutečné skladby konstrukce a početním ověření.

Ing. J. Veselý, odborný poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Vlčku,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice