Dotaz: Dobrý den, jaký stavební materiál doporučujete pro stavbu nového rodinného domu, aby se nemusel z venkovní strany dávat polystyren (pouze silikátová omítka)? Energetickou náročnost si představuji mezi 60-100 kWh/m2. Je takové řešení ekonomicky výhodné (resp. možné)?

Odpověď

Vyzdít obvodovou zeď tak, aby splňovala současné normové požadavky z hlediska tepelné izolace i bez dodatečného zateplení je možné.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Pokud jde o jednovrstvý cihlový systém, výsledný součinitel prostupu tepla U (W/m2.K), nebo postaru tepelný odpor R (m2.K/W) zdiva z cihlových bloků Porotherm nebo Supertherm záleží nejen na konkrétním typu cihlové tvarovky, tloušťce zdiva ale i druhu zdící malty a omítkové malty, kterou použijete. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a především řešení detailů (tepelné mosty).
V případě cihel Supertherm 44 STI na tepelně izolační zdící maltu (s tepelnou vodivostí menší než 0,2 W/m.K a s aplikací tepelně izolační omítky v tl. 3 cm s tepelnou vodivostí menší než 0,15 W/m.K, udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,21 (W/m2.K) a tepelný odpor R 4,57, u Porothermu je to obdobné.
Tato hodnota splňuje nejen požadavek současné platné normy ČSN 73 0540-2/Z1, ale s rezervou i doporučení. Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difuzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. V případě zateplení tohoto zdiva tepelnou izolací z polystyrénu naopak dochází vzhledem k průběhu teplot uvnitř zdiva k riziku kondenzace na vnitřním líci polystyrénové vrstvy a proto se již nedoporučuje.

Druhou variantou je porobetonový systém, například Ytong nebo Hebel. Jedná se o ucelený stavební systém, který běžně vyhovuje na základní požadavky výstavby, především z hledisek snadnosti provádění, spotřeby malty a rychlosti stavby. Zároveň řeší základní detaily návazností konstrukcí, ale opět vzhledem k tomu, že se jedná o jednovrstvou konstrukci, je řešení některých detailů poměrně obtížné a tím roste podíl tepelné ztráty vlivem tepelných mostů. Tím se zhoršuje izolace pláště domu jako celku. Rovněž z hlediska dosažení vyšších izolačních vlastností je u porobetonové konstrukce určitý limit, neboť výrobce dále nenavyšuje její tloušťku.
Například zdivo z přesných tvárnic Ytong P2-400 při tloušťce zdiva 37,5 cm má dle údajů výrobce součinitel prostupu tepla U = 0,29 (W/m2.K). U tloušťky 30 cm má součinitel prostupu tepla U uváděný výrobcem hodnotu 0,35 (W/m2.K). Obě varianty splňují požadavek současné platné normy ČSN 73 0540-2/Z1. Žádná však již nesplní hodnotu doporučenou, která je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K). Ta by byla dosažena až po provedení dodatečného zateplení.

Pro jednovrstvé zdění tedy doporučuji systém z pálených cihel. Dosažení Vámi uváděné energetické náročnosti 60 až 100 kWh/m2.rok nezávisí jen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 26 až 30 cm tepelné izolace, do podlah kolem 10 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,1 W/m2.K, správně řešit detail u základu, odizolovat nevytápěné místnosti, správně orientovat dům ke světovým stranám apod. Pak se zpravidla dosáhne hodnoty spotřeby tepla na vytápění v rozmezí 50 až 60 kWh/m2.rok.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Bělský,
děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice