Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak se vypočítá nebo kde mi bude kondenzovat vodní pára, když budu mít sklatbu obvodového zdiva Heluz Supertherm P+D 36,5cm + 8cm kamenná vlna. Nevznikne zde nějaký problém? Děkuji za odpovědi. Alex

Odpověď

Požadavky z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci udává norma ČSN 73 0540-2/Z1 z roku 2005. Způsob výpočtu kondenzace vodní páry v konstrukci je uveden v ČSN 73 0540-4 - Výpočtové metody pro navrhování a ověřování.

Výpočet je poměrně pracný, existují výpočetní programy, které ho řeší. Například program Teplo 2005, který zpracoval a prodává pan Ing. Zbyněk Svoboda (Svoboda Software, Kladno). Do programu se zadávají již jen fyzikální vlastnosti materiálů, nebo již předem definované materiály z knihovny, a tloušťky dle konkrétní skladby, teplotní oblast apod. Výpočet Vám provede například specialista na stavební tepelnou techniku, projektanti, ale i výrobci kontaktních zateplovacích systémů, kteří na rozdíl od projektantů, zpracují posouzení v rámci technické pomoci při dodávce KZS většinou zdarma.

Skladbu obvodového zdiva je dobré důkladně promyslet.
První alternativa je použít takové jednovrstvé zdivo, které uvedené podmínky splní. Hodnoty jednotlivých systémů zdiva udívá výrobce ve svých technických podkladech, stačí si vybrat. Například jednovrstvé zdivo z cihel Porotherm 44 SI na tepelně izolační zdící maltu nebo v případě cihel Supertherm 44 STI na tepelně izolační zdící maltu (s tepelnou vodivostí menší než 0,2 W/m.K a s aplikací tepelně izolační omítky v tl. 3 cm s tepelnou vodivostí menší než 0,15 W/m.K, udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,21 (W/m2.K) a tepelný odpor R 4,57, u Porothermu je to obdobné.
Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a řešení detailů (tepelné mosty). Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difúzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost.
V případě zateplení tohoto zdiva tepelnou izolací o menší tloušťce (např. kolem 5 cm polystyrénu nebo vaty) naopak dochází vzhledem k průběhu teplot uvnitř konstrukce k riziku kondenzace na vnitřním líci polystyrénové vrstvy.

Druhou variantou je použití zdiva s kontaktním zateplovacím systémem. Při volbě zdiva vrstveného s tepelnou izolací je obvyklejší použít tenčí a levnější nosnou stěnu (s požadavkem na zajištění statické únosnosti zdiva) a pak použít větší tloušťku tepelné izolace, která je pak zpravidla pro dosažení doporučené hodnoty dle ČSN navrhována v tl. např. od 14 cm, záleží na izolačních vlastnostech nosného jádra. Obvodová konstrukce se posuzuje jednak z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difuze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difuzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru. Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný a tudíž se do kondenzační zóny, pokud je v izolantu, nedostane velké množství vody. Kondenzace je nebezpečná na rozhraní nosného zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit vážné defekty. To se může stát například ve skladbě, kde je kombinováno kvalitní izolační zdivo s izolantem malé tloušťky – viz. výše. Kondenzaci je nutno ověřovat výpočtem.

Váš záměr skladby je někde uprostřed. Bylo by tedy vhodnější (a to i z důvodu stavebních nákladů) skladbu upravit – např. ušetřením na cihelném zdivu při menší tloušťce lze finance z hlediska úspor na vytápění účelněji vynaložit na vyšší tloušťku tepelné izolace.

Ještě pro informaci - současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice