Dobrý den, mám otázku zda obecní úřad může zamítnout žádost ohledně zateplení rodinného domu? Je to složitější dům stojí u chodníku tudíž bych cca o 5cm zuzila chodník. Žádala jsem o výjimku na stavebním úřadě tam řekli že by problém být neměl že je to nepatrné zúžení ale jelikož mám s obecním městem špatné vztahy,mohou mi žádost oni zamítnout? A stavebni schvalit?(vyjádření ještě nemám) Kam je možné případně zamítnutí podat stížnost na mesto? Jiné domy také zatepluji a zuzuji chodník a mě by to zamitli jen podle příjmení s tím se nesmirim. Byla bych schopná v případě zamítnutí zavolat televizi. Stát nás,,nuti"zateplujte domy žádejte o dotace a město mi to pak nedovoli? Ještě abych to lépe vysvětlila chtěla jsem si tu fasádu nechat zateplit od místní firmy ale byla drahá 700tis tak jsem to odrekla s tím že to uděláme s manželem svepomoci a ten majitel firmy se kamarádi se starostou tak v tom bych videla takovou pomstu. Můžete mi prosím pomoci? Už jsem v úzkých. V případě postavení fasády nacerno kolik mi hrozí pokuta? Mohou mě pak donutit to sundat. Manžel pár desek nalepil (chtěl to zkusit)a starosta mi po telefonu vyhrožoval škoda že jsem to nenahrala říkal že mě to donutí sundat .Děkuji Nová Lucie


Odpověď

Jednu věc bych udělal: katastrální úřad nad sebou má nadřízený orgán – katastrální inspektorát. Podle vašeho kraje si na internetu najděte adresu. Tohoto katastrálního inspektorátu se písemně dotažte, jak je velká tolerance hranic ve vaší obci. Může být velice malá, ale běžně bývá 14 cm.

Takový případ by hrál ve váš prospěch, prostě by se nadalo říci a dokázat, že 5 cm polystyrénu už leze nad pozemek obce.

U nás platí pravidlo, k takto malým přesahům město (zastoupené správou majetku) dává pouze souhlas. U přesahu 15 – 20 cm pak už ale uzavírají se stavebníkem smlouvu o služebnosti (dříve věcné břemeno). Ale každá obec si toto řeší po svém. Žel špatné vztahy s obcí nikdy nevěští nic dobrého, stejně potřebujete zábor chodníku pro lešení a pod … A půjdete s obcí s občanskoprávním sporem tohoto typu k soudu?

No, počkejte na odpověď katastrálního inspektorátu a pak bych asi zkusil najít „vyjednavače“, který by to zkusil vyjednávat za vás. Někdy je vhodný projektant, někdy jakýkoliv rozumný člověk z vašeho města. Ale rozhodně bych to nehrotil. A i ta televize je krajní řešení. A žádné nevlídné vedení města není na vždy – přijdou volby a možná i vy je můžete ovlivnit….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování