Obracím se na Vás s následujícím dotazem. Dne 15. dubna 2023 jsem zjistila, že na mém pozemku probíhají výkopové práce a je do něho vkládáno jakési vedení a velká plastová „bedna“. Na vstup na pozemek cizími osobami ani na probíhající práce jsem nebyla předem upozorněna ani jsem nikdy neposkytla souhlas se vstupem na předmětný pozemek za účelem provedení jakýchkoliv prací. Je též s podivem, že výkopové práce probíhaly v nočních hodinách. Zjistila jsem, že jde o akci firmy Cetin. Žádala jsem je o odstranění stavby, ale obdržela jsem pouze omluvný dopis, kde se omlouvají za vstup na pozemek. Také jsem požádala v květnu o vyjádření stavební úřad, zda bylo na tuto akci vydáno stavební povolení. Do dnešního dne jsem neobdržela žádnou odpověď. Stavební úřad svolal pouze místní šetření na místě samém. Sdělil, že přes pozemek již vedl dříve kabel, který tam byl pravděpodobně vložen někdy kolem roku 1997 a společnost Cetin prováděla pouze údržbu a s vložením bedny je v ochranném pásmu. Ale dle mých informací ani tehdejší vlastník pozemku vložení kabelu nepovolil. Pracovník Cetinu mi nabídl jako odškodnění částku 30000,-- Kč, což mi přijde za znehodnocení pozemku směšné. Chtěla bych se zeptat, zda je nějaká možnost přimět Cetin k tomu aby kabel i bednu odstranil. Děkuji. Markéta


Fotky


Odpověď

Jádro problému spočívá v tom, že tehdejší předpisy (ale přesně datum z hlavy nevím) nepožadovaly zřízení věcného břemene (dnes služebnost). Takže oni položili kabel a na LV vašeho pozemku se neobjevil záznam o existenci věcného břemene. Podle mne tehdy nemuseli mít ani souhlas vlastníka pozemku.
Co nyní můžete udělat? No, jít za advokátem a ten aby jim napsal ostrý dopis, prostě taková jakoby příprava na občanskoprávní spor. Ale advokát něco stojí a když to bude pokračovat , tak to bude stát čím dál víc … a může se stát, že soud úplně nerozhodne ve váš prospěch. A ani nemusí rozhodnout to, že náklady řízení zaplatí CETIN. Cetin má tým právníků, kteří podobné věci mnohokrát řešili…. Proti tomu je ta jejich částka. No, odpověď nic moc.
Měl jsem podobný případ, ale s energetiky. Na trase dlouhé cca 50 km potřebovali posunout sloupy velmi vysokého napětí – v naprosto shodné původní trase. Ovšem na polích se sloupy posunovaly cca o 10 až 20 m. Těch vlastníků po té trase bylo asi 199. Všichni to podepsali (energetici to řešili zákonně – tedy dopředu), pouze jedna 92 letá paní to odmítla s podobnými argumety jako u vás. Oni jí podcenili, poslali za ní mladou zmalovanou právničku a ta na ní asi dost tlačila. Jenže paní se nedala, sama napsala, že s tím nesouhlasí a nesouhlasí a nesouhlasí ---- taková tvrdá restituentka. Jenže energetici byli pod časovým tlakem a nezbylo jim, než se nakonec s ní dohodnout. Tenkrát ta paní dostala 250 000,-. Pak mi postupně volalo těch zbývajících 198 vlastníků, jak je možné že stará Vránková (jméno měním) dostala takový balík, když oni nic….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování