Dobrý den,
veřejná kanalizace je navržena ve veřejném pozemku (silnice) ve vzdálenosti cca 6m od studní soukromých vlastníků (studny jsou na jejich pozemcích). Již je vydané územní i stavební povolení (bez námitek občanů) a stavba je zahájena. Nicméně občané podali námitku nyní při stavbě. může být stavba tímto ohrožena a jak to přesně je s OP a odstupovými vzdálenostmi soukromých studní od kanalizace (v 501/2006 se mluví jen o přípojkách a jen když se umísťují studny, platí to i naopak?)? A v případě, že stavba naruší vodu ve studních, kdo za to zodpovídá, stavebník, projektant nebo kdo? Děkuji. s pozdravem T. J.

Odpověď V této situaci bych se zabýval prokazování. To je Achillova pata při úbytku vody. Protože voda pod povrchem funguje většinou jinak, než si znalci naplánují.

Tedy – investorem asi bude obec, písemně bych se na ní obrátil, aby akci doplnili o úřední záznam o stavu vody ve studních. Pokud to neudělají, zcela laicky bych vzal situaci, do ní nakreslil jednotlivé studny a k nim hladinu vody před výkopy. To bych nechal všem sousedům podepsat a kopii poslal písemně investorovi.

Protože, kdo staví, je právně zodpovědný za poškození svého okolí. Jenže když se pak něco nepovede, dotyčný se většinou kroutí jako had a u vody není nic jednoduššího, než se donekonečna vymlouvat na sucho. A nezapomeňte na fotodokumentaci ….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování