Dobrý den, prosím vás o radu při jednom neobvyklém problému. Mame dum se zahradou a sousedka si na ni zavedla kabely od elektrocentraly z cesty po domluve s predchozim majitelem Pred 43 lety.O tomto vedeni nejsou na urade zaznamy. Nyni resime problem s jimkou kterou kvuli kabelum nemuzeme zakopat a sousedka si stoji za tim ze by jsme meli zaplatit vsechno co bude spojene s jakoukoli manipulaci i presto ze to tam "nema co delat" Zajima me jestli ho mohu jentak pretnout nebo jestli na to je neco potreba. Zadne vecne bremeno nema. Predem dekuji za odpoved


Odpověď

To je otázka pro právníky. Dnes by uložení kabelů muselo mít na situaci vyznačený podpis majitelů pozemků. Podle mne před 43 lety to mělo mít stavební povolení (to už platil stavební zákon 50/1976 Sb). Ale co když je povolení ztracené? To je podle mne problém, dokázat, že se jedná o nepovolenou stavbu. A druhý problém je občansko - právní – zda došlo k vydržení věcného břemene (dnes služebnosti) nebo ne.

Půjdete s tím k soudu? Kolik takový soud bude stát (včetně právníků a pod)? přitom m kabelu stojí pár korun….


Takže je to těžká odpověď, ale já bych zašel za advokátem, nechal si vysvětlit jak by to u vašeho soudu mohlo dopadnout a nechal bych si i vysvětlit možné náklady. Pak nic nezkazíte, když požádáte stavební úřad o kontrolní prohlídku na místě samém, uvidíte, co se dostane do protokolu – ten by sloužil i jako důkaz u případného soudního řízení.


Zkuste hledat za každou cenu smírné rozumné řešení – opravdu to bývá nejlepší a navíc se se sousedem nemusíte navždycky rozhádat.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování