Dotaz: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně provedené rekonstrukce stávající dřevěné podlahy (v činžovním domě z roku 1930 s trámovou stropní konstrukcí)na plovoucí.Výsledkem provedené rekonstrukce je skutečnost, že oproti absolutně nehlučné stávající konstrukci trámového stropu je hlučnost po provedené rekonstrukci neúnosná. Každý krok doslova duní, každý posun předmětů, a běžný hluk je ve spodním bytě silně rušící. Rekonstrukce nebyla povolena ani ohlášena příslušnému stavebnímu úřadu (i když v případě, kdy dochází k odstranění části stávající stropní konstrukce, t.j. dřevěné podlahy a je nahrazena technologicky zcela jinou, t.j.plovoucí podlahou, by to bylo žádoucí), ani nebyla odsouhlasena Bytovým družstvem a vlastníky sousedních bytů. Domnívám se, že nebyly respektovány zásady technologie provádění plovoucích podlah, tj. místo dostatečné izolační tlumící vrstvy jak pod podlahu, tak odizolování od stěn, byla po odstranění dřevěné podlahy položena pouze podložka Mirelon a lehké dřevěné desky s nášlapnou laminátovou vrstvou. Odizolování od stěn nebylo asi provedeno vůbec. Proto asi dochází k přenosu kročejového hluku z plovoucí podlahy jak do konstrukce trámového stropu, tak do konstrukce zdí. Prosím o radu, jak v tomto případě postupovat. Děkuji

Odpověď

Pro odpověď na Váš dotaz by bylo potřeba znát přesněji popis skladby konstrukce stávajícího stropu, složení původní podlahy a především to, jak přesně byla nová úprava podlahy provedena.

Trámové stropy jsou zpravidla provedeny tak, že nad nosnými trámy je prkenný záklop, na něm násyp ve kterém jsou uloženy „polštáře“, tedy trámy, na které je shora přibita hrubá prkenná podlaha. Na ní se pak osazovala prkenná podlaha čistá. Někdy byla provedena čistá podlaha bez podkladu hrubé. Násyp se zpravidla prováděl z všelijaké stavební sutě nebo škváry. Jeho přínosem kromě požární odolnosti stropu bylo zlepšení akustických vlastností a to jednak z důvodu vlastní hmotnosti konstrukce, tak i v tom, že trámy podlahy neleží přímo na záklopu, tedy do jisté míry je zde tlumen kročejový hluk. Nejednalo se však o klasickou plovoucí podlahu. To, že kroky a šoupání nábytku nebylo mnoho slyšet, mohlo být zlepšeno i tím, že na podlaze býval koberec. Nové laminátové podlahy bývají pak velmi hlučné, nedochází zde k žádnému „utlumení“ vznikajícího hluku. Nová skladba podlahy byla bezpochyby provedena nesprávně.

Najít vhodné technické řešení bude nyní obtížné. Jednak jistě narazí na neochotu uživatelů horního bytu, problémy tohoto typu se neradi zabývají i vlastníci bytových domů. Bude potřeba však problém řešit s vlastníkem domu. Oprávněnost Vaší stížnosti lze podložit změřením hluku a odborným posudkem. Je tedy možno obrátit se na specializovanou kancelář v oboru akustiky, aby provedla kontrolní měření, případně na orgány hygienické služby. Specialista akustik bude i schopen provést návrh opatření, která by problém vylepšila. Kontakty naleznete na internetu nebo v telefonních seznamech. Požadavky na hlukovou izolaci udává ČSN 73 0532, zde se jedná o konstrukci stropu mezi místnostmi různých bytů. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost a ochrana proti kročejovému hluku. Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je u konstrukce přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě a na uspořádání vzduchové mezery. V daném případě nelze zcela vyloučit i to, že došlo k odebrání části násypu, což mohlo vést ke zhoršení vzduchové neprůzvučnosti.

ČSN 73 0532 stanovuje požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro strop mezi byty R´W ≥ 52 dB. Prakticky to znamená, že strop by měl mít laboratorní neprůzvučnost RW ≥ 55 dB, protože podmínku je potřeba navýšit o rezervu cca 3 dB.
Laboratorní neprůzvučnost RW je hodnota, kterou uvádí výrobci stavebních materiálů ve svých podkladech. Pro starý strop je nutno hodnoty spočítat dle přesného popisu konstrukce a skladby stropu. Požadavek pro kročejový hluk L´w je < 68 dB. Jako účinná ochrana se zde uplatňují správně provedené plovoucí podlahy. Z hlediska akustiky jsou výhodnější betonové desky, které však zatěžují strop. Nahradit je lze suchou montáží podlahových desek (SDK, Cetris, OSB apod.). Pod nimi musí být vlastní kročejová izolace (tuhá deska z MV), která je položena na vhodně upravené podloží, nejlépe opět nějaká deska. Nutno dodržet všechny předepsané detaily, především oddělení od stěn a pevných částí konstrukce stropu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Plajnere, děkuji za Váš zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice