Dobrý den, V novostavbě( z lambda Ytong ) stropy ze spirollu zateplene zespodu polystyrenem 2x 8cm.Puda neni vytapena a neni zateplená. Začala nam téci voda ze světla zabudovaneho do stropu(na wc).To bylo odmontovano( přičemž vytekla aspoň deci vody)a po odstranění casti polystyrenu az na spiroll jsme zjistili vlhky,oroseny strop. Na jiných světlech se toto neprojevilo.V domě stále používáme odvlhcovac pro místy se stále vyskytující vysokou vlhkost. Topime el. podlahovým topenim téměř na 25 stupňů, aby dům vyschnul. Prosím o radu kde vzniká příčina potíží stran vlhkého stropu a jak by se dala vyřešit. Moc děkuji za radu


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.

Pokud správně chápu z popisu, je zateplení stropu pod půdou provedeno ze strany interiéru nalepením desek polystyrénu. To je zcela v rozporu se stavebními principy a mimo jakákoli doporučení, napadá mne, to vymyslela stavební firma?

Nad panelem je chladná nevytápěná půda. Vrch nad panely nezateplen. Správné řešení má být přesně naopak. Spiroll tvoří strop, tepelná izolace má být nad ním v prostoru půdy. Vzhledem k betonovému stropu lze na takovéto zateplení připustit i paronepropustný EPS, nicméně mezi panelem a polystyrénem musí být parotěsnící vrstva.

Takže správně – omítka podhledu – panel – asfaltová parozábrana – EPS.

Nyní dochází ve stropě k tomuto: Spodní líc panelu nad tepelnou izolací je v kondenzační zóně. Jeho spodní povrch stručně řešeno studený. Vodní pára z interiéru prostupuje netěsnostmi mezi deskami EPS, částečně i plochou a na spodní líci panelu kondenzuje. Veškerá vlhkost se tam zadržuje a očekával bych, že je otázkou času, kdy se závady projeví i jinde. K vysušení nedojde, jedná se o kontinuálně probíhající proces.

Řešením je odstranění vnitřních polystyrénů ze stropu a provedení tepelné izolace shora. Návrh by měl provést projektant s dostatečnými znalostmi. Jistě lze i uvažovat o ponechání spodní EPS, jedná se o velký zásah, ale nedovedu si představit, jakou tloušťkou izolace shora by se tepelně vlhkostní režim konstrukce upravil tak, aby ke kondenzaci nedocházelo. Mohlo by se to sice počítat jednoduchým tepelně technickým výpočtem, ale co místa po obvodu stavby, kde je tepelná vazba?. To jednoduchý výpočet nepostihne.

Při té příležitosti bych doporučil, aby v rámci nápravy bylo rovněž posouzeno provedení detailů věnců v uložení stropu a krovu, jejich zateplení, tedy návaznost tepelné izolace, která se vloží do půdy na tepelnou izolaci věnce pod pozednicí.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý

poradce

Energy Centre České Budějovice