Dobrý den, nastěhoval jsem se v létě do přízemí cihlového domu (tuším typ T02 B) z 60.let s panelovými stropy. Velmi závažným problémem je akustický hluk od sousedů vedle (slyším každé jejich slovo). Dle projektu je mezibytová stěna nenosná skladby 2x"štorcka" - dutá cihla 6,5cm s malou mezerou vyplněnou vatou. Rád bych svou půlku stěny vyboural, místo vaty bych dal akustickou vatu 40mm a přizdil buď Ytong 100mm (nižší pracnost) nebo Heluz AKU 11,5. Celkově bych tedy svoji místnost zmenšil minimálně. Je dané řešení vhodné, případně poradil byste mi něco jiného? Předpokládám, že kvůli hmotnosti mohu Heluz použít jen v nepodsklepené části domu.Děkuji za odpověď

PS:mám více problémů, pokud odpovíte budu rád, případně mohu formulovat dotazy každý zvlášť. Zejména vlhkost a studená podlaha v nepodsklepené části bytu (celá polovina orientovaná do svahu). Rád bych vlhkost stěny řešil aplikací tzv. infuzní clony a navíc zeď v místech přímo pod oknem (tzv. parapety) bych rád zcela vyboural, obnovil lepenku a vystavěl znovu z Heluz 300mm (možná verze plněná polystyrenem) a provedl izolaci svislé spáry vůči původnímu zdivu (náklady nepatrně vyšší než provedení rovněž infuzní clony v těchto místech, ale předpokládám 100% účinnost proti vlhkosti a navíc lepší tepelnou izolaci). U Podlahy, která je ve skladbě 100mm podkladní beton, lepenka a znovu 100mm beton bych rád tu vrchní vrstvu 100mm odstranil, obnovil lepenku a provedl novou skladbu ve složení 2x40mm XPS (přesazené spáry) a 2x15mm OSB kolmo. Je to správný postup? moc děkuji

Odpověď

jedním možným zdrojem tepla, který nevyžaduje komín a je levnější než solární zařízení je elektrická akumulační kotelna. Je složena většinou z několika akumulačních nádrží o vodním objemu cca 1500 až 3000 litrů (podle velikosti vypočtené tepelné ztráty objektu), z elektrických topných těles, ze směšovací stanice (čerpadlo, trojcestný ventil, regulace) a zabezpečovacích zařízení (expanzní nádoby, pojistný ventil).

Tento zdroj tepla je za směšovací armaturou napojen na otopnou soustavu (podlahové topení, otopná tělesa). Maximální teplota výstupní vody za směšovací armaturou je obvykle 55°C a jedná se tak o nízkoteplotní vytápění.

Výhodou výše uvedeného zdroje tepla jsou nižší provozní náklady za elektřinu, neboť lze využít tzv. nízký tarif za elektřinu po dobu 8 hodin denně. (cena cca 2,- Kč/kWh)

Dalším zdrojem tepla může být elektrický přímotopný kotel, který bude mít nižší pořizovací náklady než elektrická akumulační kotelna, ale vyšší náklady provozní (cena cca 2,40 Kč/kWh).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice