Dobrý den,
stavíme RD obvod.zdivo z cihel HELUZ Family 44, chceme mít dům s minimálními telnými ztrátami, je vhodné použít jště nějakou tepelnou izolaci a nebo tepelně izolační omítku? jakou?
RD je ze 2/3 podsklepen, stropy betonové povaly chceme zateplit z vrchní obytné části 30cm vrstvou tep.izolace, jaká je vhodná a stačí tl.? Strop obytné plochy máme dřevěnný nepochůzní,zateplen vatou ISOVER Orsik tl.10+20cm, je vhodný podhled sádrokarton? Chceme stropy bílé, ne dřevo.
Okna plastová 3skla U=0,7W/m2K Argon TR; 8komorový Aluplast 8000SV.
Topení-čerpadlo země voda, plošné.

Odpověď

Obvodové zdivo Heluz Family 44 je určeno pro zdění bez dalšího zateplení.

Zateplením v nevhodné tloušťce by mohlo dojít k ohrožení zdiva kondenzací v konstrukci. Tepelně technické parametry udávané výrobcem jsou velmi dobré, součinitel prostupu tepla U 0,17 (W/m2.K). je dokonce dost pod doporučenou normovou hodnotou, která je U 0,25 (W/m2.K). Doporučil bych tepelně izolační omítku, nejlépe použít omítku doporučenou výrobcem lze ale i jinou.

Pokud se jedná o tepelnou izolaci 30 cm, ta je plánována do podlahy přízemí nad sklepem? Pokud ano, pak je to více než dostačující, běžně by se navrhovalo i méně. Vyhoví i pro podlahové vytápění. Vzhledem k zatížení betonovou deskou podlahy je potřeba použít polystyrén určený do podlah.
Naopak strop obytné plochy, pokud je nad ním nevytápěná půda nebo venkovní prostor bych i doporučil zateplit lépe. Tak, aby součet tloušťek izolací byl alespoň v rozmezí 36 až 40 cm. Pak při započítání vlivu dřevěných prvků by se patrně dosáhlo doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla U dle ČSN.

Okna s trojsky lze více než doporučit. Vzhledem k tomu, že cenově zpravidla nejsou o moc dražší než dvojsklo si myslím, že budou v realizacích převládat. Doporučená hodnota pro okno jako celek dle ČSN je Uw 1,2 (W/m2.K). Hodnota U 0,7 (W/m2.K) se týká pouze skla (označuje se jako Ug. Okna osazená trojskly zpravidla doporučenou hodnotu splní, ať Vám přesnou hodnotu Uw doplní výrobce.

U plošného kolektoru doporučuji dobře zvážit plochu. K potřebnému výkonu pro vytápění domu je potřeba přidat dostatečnou rezervu v kolektoru, aby nedocházelo k velkému promrzání podloží. Není vhodné tepelným čerpadlem ohřívat i teplou vodu na mytí. Při celoročním provozu nemá zemina čas k regeneraci a topný faktor klesá. Lépe je zajistit tento ohřev solárním systémem.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice