Dobrý den,
rád bych si zařídil zkušebnu v domě z panelů. Jediným problémem je však to, že nad místností má ordinaci praktický lékař. Je možné místnost odhlučnit natolik, aby hudba nikoho nerušila? Nejlépe kdyby stačilo odhlučnit pouze strop. Ale to se pak zvuk přenese i stěnami(železobetonová konstrukce) navrch, že?
Děkuji za pomoc

Odpověď

Doporučuji Vám požádat o návrh odhlučnění specializovanou akustickou kancelář, která provede příslušné výpočty

Podkladem by pro ni měly být údaje o hladině hluku ve zkušebně. Výsledkem by byl optimální návrh akustického podhledu v místnosti zkušebny. Zvuk se šíří i spárami, takže velmi závisí na preciznosti provedení. Nad podhledem je použít pohlcovač (minerální vata) a vlastní podhled lze provést z různých typů akustických desek, které mohou zvukové vlny částečně pohltit. Počet závěsů a další detaily musí být přesně navrženy.

Pokud by toto opatření nestačilo, mohly by se na některých stěnách (dle potřeby) provést akustické obklady, které by zvýšily pohltivost povrchů v místnosti. Na podlaze je samozřejmý koberec. Zde lze opět použít takový, který bude mít z hlediska pohltivosti nejlepší parametry. Investice do akustického výpočtu a podrobného návrhu opatření se určitě vyplatí, laické provedení může znamenat nedobře vynaložené peníze.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice