Chtěla bych vědět, jaký má být odstup staveb mezi rodinným domkem a obchodem? V 1978 zde byl vedle mého domku postaven v akci „Z“ obchod. Bylo dohodnuto, že to bude přízemní stavba a na stranu mého domu a dvora budou jen světlíky. Dnes je obchod v soukromých rukách a majitelka staví první patro na železné konstrukci, která se těmito základy a sloupy přiblíží k mému domu dostane pod 7 m a to je 6,45 m. Stavební úřad tvrdí, že je v pořádku, i když auta po obslužné komunikaci budou jezdit na milimetry kolem mého plotu a přestože se tím znehodnotí můj majetek, vezmou mě veškeré soukromí a pohodu bydlení a
nikoho to nezajímá a podnikatelka si staví dál. Nejvyšší i správní soud uzemní řízení zrušil, ale krajský úřad jej opět potvrdil. Připadám si jako v Kocourkově, jelikož na moje připomínky nikdo nebere ohled a moje připomínky se nezkoumají. Proto se obracím na vás, co proto ještě udělat? Soudy jsou liknavé a tak se staví a znehodnocuje se můj majetek. Děkuji.

Odpověď

Současně se žalobou jste měla soud požádat, aby rozhodnutí krajského úřadu odejmul odkladný účinek, tzn., aby toto rozhodnutí nebylo pravomocné a vykonatelné. Pokud by soud této žádosti vyhověl, stavebník by nesměl pokračovat v realizaci stavby (pokud se stavbou začal) a stavební úřad by měl zahájit řízení o odstranění této stavby. V dotazu se však zmiňujete pouze o územním rozhodnutí, nikoliv o stavebním povolení. Pro zmíněné stavby neexistují pevně stanovené odstupové vzdálenosti. Jejich umístění a provedení však musí být v souladu s vyhláškami č. 137/1998 Sb. a č. 501/2006 Sb..

Jan Krátký