Dobrý den mám plynový kotel a bojler na teplou vodu .Je to už stare a chceme koupit nové. Nevím ale jestli koupit plynový kotel se zásobníkem vody nebo zase plynovy kotel a zvlašt el. bojler na ohřev vody Co je výhodnější na provozní náklady? Dá se to nějak zodpovědět?Popřípade jaký ten plynový kotel se zásobníkem koupit.myslíte že kotle immergas jsou dobré?Doporučuje mi jej řemeslnik .ještě jeli možná druhá otázka jak zateplit podlahu ,která je podsklepená a nelze stěny místnosti podříznout.Mám strach ,aby se neobjevila plísen.Děkuji moc a přeji krásný den

Odpověď

Na provozní náklady budou obě řešení přibližně stejná, elektřina o něco dražší, ale přináší odlišný uživatelský komfort.



Elektrická energie je v současnosti velmi drahá a její cena patrně poroste rychleji. 1 kWh elektrické akumulační energie může vycházet podle druhu tarifu a dodavatele elektřiny kolem 2 Kč. Zemní plyn se pohybuje v ceně za 1 kWh kolem 1,7 Kč .
U ohřevu teplé vody v akumulačním zásobníku u plynového kotle (pro rodinu obvykle o objemu 80 až 100 litrů) je výhodou průběžný ohřev při spotřebě, takže voda na rozdíl od elektrického boileru nemůže dojít. Tím se také méně šetří a tím se může zvýšit spotřeba, což smaže malý rozdíl v ceně.

Pokud budete měnit plynový kotel a hodláte nějak ušetřit na provozních nákladech, lze použít kotel kondenzační, který pracuje s lepší účinností. Cena 1 kWh tepla se pak pohybuje kolem 1,5 Kč. Zde je však potřeba provozovat kotel v teplotním spádu cca 55/35 °C a na to musí být dimenzovaný rozvod a radiátory. Záměr je proto potřeba předem nechat prověřit projektantovi ÚT.


Výrazné úspory při ohřevu teplé vody lze pak dosáhnout použitím solárního ohřevu, kde náklady lze snížit až o 65%. Nevýhodou je první investice, návratnost vycházela dobře při využití státní dotace. Pokud se rozběhnou dotační programy, doporučuji toto řešení. Vytápění by pak bylo dále řešeno plynem.

Zateplení podlahy podsklepené místnosti se doporučuje provádět nalepením tepelné izolace na strop sklepa. Používá se polystyrén v tloušťce min. 8 cm, lépe je více.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice