Dobrý den,



Před pěti lety jsem dostal cca 30letý Fíkus. Loni na podzim začaly opadávat i zelené listy a usychat větvičky. Fikus jsem celý zbavil listů, omezil zálivku. Následně začal obrůstat, ale hned zase opadávat. Je na stejném místě vedle okna na východ. Myslím, že s dostatkem světla. Zalévám jednou týdně po vyschnutí zeminy a po 14 dnech hnojím zálivkou s roztokem na palmy. Jak ho mohu zachránit? 



Děkuji


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

obecně jsou tyto ficusy náročné na změny prostředí. Začínají opadávat pokud trpí průvanem, nebo pokud se začne více topit a nebo když se přestane topit. Určitě pokud je u topení a nebo se na něj otvírá okno, takže se to projevuje opadávaním listu. Dobré je přes léto letnit venku (stinné stanoviště a není do něj pršet).

S pozdravem

Květiny Tůma 

KVĚTINY TŮMA

Opadávání listů a usychání větviček u fíkusu může být způsobeno několika faktory, včetně stresu z přesazení, nesprávného zalévání, nedostatečného osvětlení, škůdců nebo chorob. Zde je několik tipů, jak můžete pomoci vašemu fíkusu:

Světlo: Fíkusy obvykle potřebují hodně světla, ale nepřímé, protože přímé sluneční světlo může spálit listy. Zkontrolujte, zda místo vedle okna poskytuje dostatečné množství světla během dne.
Zálivka: Fíkusy preferují, když je jejich půda vlhká, ale ne mokrá. Přebytečná voda by měla mít možnost odtékat, aby nedocházelo k hnilobě kořenů. Zalévání jednou týdně by mohlo být mnoho nebo málo v závislosti na podmínkách v místnosti a velikosti květináče. Zkontrolujte vlhkost půdy před dalším zaléváním.
Hnojení: Hnojení každé dva týdny může být příliš časté, zvláště v zimních měsících, kdy rostliny obecně rostou pomaleji. Zkuste snížit frekvenci hnojení a ujistěte se, že používáte hnojivo vhodné pro fíkusy.
Kontrola škůdců a nemocí: Prohlédněte rostlinu, zda nejsou přítomni škůdci, jako jsou svilušky, mšice nebo pavoučci. Také zkontrolujte, zda nejsou na listech nebo větvích známky houbových nebo bakteriálních infekcí.
Stabilita prostředí: Fíkusy nesnášejí změny svých podmínek. Pokud byl strom přesunut nebo pokud došlo ke změně v teplotě, vlhkosti nebo průvanu, může to způsobit opadávání listů.
Prořezávání: Odstraňte všechny mrtvé nebo usychající větvičky, aby se podpořil nový růst. Prořezávání by mělo být prováděno opatrně, aby nedošlo k nadměrnému stresu pro rostlinu.
Výměna půdy: Pokud jste to již delší dobu neudělali, může být vhodné vyměnit vrchní vrstvu půdy v květináči nebo přesadit fíkus do nové půdy, aby se zajistilo, že kořeny mají dostatek živin.
Klima a vlhkost: Pokud je vzduch v místnosti příliš suchý, může to fíkusu škodit. Zkuste použít zvlhčovač vzduchu nebo pravidelně rosení listů vodou, aby se zvýšila vlhkost vzduchu kolem rostliny.

Je důležité poznamenat, že každá rostlina je jedinečná a může reagovat jinak na ošetření. Pokud jste vyzkoušeli tyto běžné metody a fíkus stále nevykazuje známky zlepšení, může být dobré konzultovat situaci s odborníkem na pokojové rostliny nebo se obrátit na zahradní centrum.