Dobrý den, chceme si svépomocí opravit silně poškozenou břizolitovou omítku na RD - jde o jeden ze tří štítů. Není nutné, aby nová omítka byla přímo břizolitová, ale aby se jí co nejvíce podobala tvrdostí ( měkkostí?), prodyšností i vzhledem. Bylo by možné použít některé z hotových suchých omítek v pytlích?
Jde celkem asi o 40m2. Zároveň prosím o radu jakou k tomu zvolit sanační omítkovou směs na sokl. Děkuji Vám. Nela

Odpověď

Dotaz se týká spíše materiálu a technologie provádění než energetické problematiky.

Doporučil bych zvážit, pokud se bude provádět oprava, nebo dokonce otlučení celé omítky a provedení nové (se stavbou lešení atd.), zda tuto stěnu rovnou nezateplit.

Jde-li o vzhled, bylo by vhodné najít hotovou omítku o podobné zrnitosti jako stávající břízolit a to by dokázal na místě posoudit technik některého z výrobců omítkových směsí. Pak by se musel použít shodný postup provedení povrchu. Z hlediska prodyšnosti bude samozřejmě lepší použít materiály prodyšnější, ovšem klasické pytlované vápeno-cementové omítky jsou cca pořád stejné.

Sanační omítka na sokl by měla splňovat parametry normy WTA, což většina systému hlavních a známých výrobců má. Doporučuji použít stejného výrobce jak na fasádu tak sokl. Např. Webr, Baumit, Schwenk, Caparol, Hasit apod. Technik by měl ale změřit vlhkost soklu. Sanační omítky mají dlouhodobější životnost jen tehdy, pokud je vlhkost pod 10% a rovněž salinita v určitých mezích. Rozbor dělávají v rámci dodávky technici (ne obchodní zástupci) těchto firem zdarma.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice