Dobrý den,
v rámci celkové rekonstrukce vyměňuji kastlová okna za plastová. Zdivo je silné 50 cm, zateplení EPS bude 15 cm. Okenní otvory připravím s rovným ostěním a jedná se mi o to,zda mnou uvažované umístění oken do roviny s venk. lícem zdiva, respekt. do roviny se stávající původní břízolitovou omítkou je OK.Jak jsem uvedl,zateplení 15 cm EPS bude následovat. Děkuji za odpověď

Odpověď

Umístění oken na vnější líc původního zdiva je správné.

Tímto osazením bude vytvořena vnitřní špaleta poněkud větší, bude kolem 42 cm (při celkové tloušťce zdiva 50 cm). Vnější špaleta pak bude vycházet při započtení tloušťky lepidel a finální omítky kolem 16 až 17 cm.

Toto odsazení okna za budoucí rovinu fasády je optimální z hlediska zajištění světla. Celková tloušťka obvodové stěny po zateplení je poměrně značná – cca 67 cm, ale s tím se mnoho nedá dělat. Lepší prosvětlení místnosti se dosáhne například skosením bočních vnitřních ostění, ale to je poněkud náročnější zednická úprava vyžadující i nový překlad.

Z hlediska tepelného mostu je potřeba, aby izolant EPS přešel přes rám okna alespoň 3 – 4 cm. Tím se poměrně zmenší pohledová plocha rámu, ale je to nutné. Výhodou je, že pak odpadá dolepení kolmé špalety. Spáru mezi EPS a rámem okna je dobré řešit komprimační páskou, která zajistí dostatečné utěsnění před vnikáním vody a zároveň bude odvádět vodní páru z osazovací spáry vyplněné PE pěnou.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice