Dotaz: Dobrý den, prosím o informaci jakou úpravu je nutné udělat na plastovém okně, které bude montováno do místnosti, kde je plynový kotel na topení. Prodejce nám nabídl díl, který se namontuje na okno mezi rámy, není vidět a umožňuje větráni, je toto řešení dle normy vyhovující?Neznám odborný název. Jiný prodejce nám nabídl plast.díl z Polska asi o rozměru 30 x 450 mm,dle nákresu na obalu se v profilu okna udělá otvor asi zřejmě přes celý profil, což se mi nelíbí - okna se montují v Polsku. Zajímalo by mne hodnocení kvality oken z profilu Rehau Brilant-Design,Trocal Elegance a Trocal Balance všechny montované v Polsku, jsou levnější.Předem děkuji a zdravím. Palová

Odpověď

Zároveň omlouvám opožděnou odpověď z důvodu velkého zájmu o naše poradenství.

Místnost s plynovým spotřebičem musí mít zajištěn dostatečný přívod vzduchu nebo vyhovět objemem vzduchu v místnosti v závislosti na výkonu plynového spotřebiče.
Potřebnou kubaturu vzduchu v místnosti nebo profil přívodních otvorů musí určit projektant plynové instalace. Pokud profil a poloha přívodních otvorů v prvcích montovaných do okna tomuto požadavku odpovídají, bude je možno použít. Dodatečnou úpravu otvoru do plastového profilu okenního rámu nelze doporučit.

Pokud se jedná o hodnocení profilů okenních rámů:
Profil Brilant – Design firmy Rehau se vyrábí ve stavebních šířkách 70 a 80 mm a součinitel prostupu tepla rámu Uf je uváděno v dostupných zdrojích na hodnotách 1,3 až 1,2 (W/m2.K),
U profilů Trocal Elegance a Trocal Balance je uváděna při stavební šířce 70 mm hodnota součinitele prostupu tepla rámu Uf v dostupných zdrojích na hodnotách 1,1 až 1,3 (W/m2.K). Uvádí se, že se jedná o ekologické profily bez použití olova a kadmia. Profily vyráběné v Německu patrně patří k těm lepším. Pokud jde o výrobu v Polsku, netroufám si její kvalitu hodnotit. Výrobky dovážené do ČR musí být ze zákona certifikované a splňovat uváděné parametry.

Pro doporučení bych se přimlouval k volbě profilu s vyšší stavební šířkou (lépe omezuje tepelný most v osazení) a s co nejnižší hodnotou Uf. Důležitý je detail zapuštění skla do profilu (co největší). Samozřejmě však velmi záleží i na kvalitě osazeného izolačního skla. Tedy na hodnotě U skla, kvalitě provedení reflexních vrstev, plnění plynem, materiálu distančního rámečku (doporučen nerezový profil) a tak dále. Do oken pro nízkoenergetické domy jsou určena skla se střední folií typu Heat Mirror nebo trojskla.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den paní Palová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice