Dobry den,

-rad bych se zeptal jaky je ucinek venkovnich zaluzii na potlaceni neprijemneho horka v mistnosti behem leta

-je tento ucinek pouze "zdrzovaci", tj. ze byt se stejne nakonec prohreje po nekolika dnech trvaleho horka (akorat to trva dele), anebo tyto zaluzie dokazi
eliminovat/potlacit neprijemne horko v mistnosti behem celeho leta ...

-mohl byste porovnat venkovni zaluzie a 'solarni' sklo, tj. sklo opatrene nejakou folii ci jinou teplotne odrazivou vrstvou ?

Dekuji Tomas Adamcik

Odpověď

Předokenní žaluzie mají pro zamezení přehřívání jižně orientovaných místností velký význam.

Zabránit nežádoucímu přehřívání lze však i jiným stavebním řešením budovy. Jsou to například přesahy střechy nebo jiných konstrukcí, markýzy a další prostředky. Cílem je zabránit přímému oslunění prosklených výplní v letním období. Naopak v přechodném období a v zimě se oslunění prosklených ploch významně podílí na energetické bilanci budovy a je snahou dosáhnout co největších tepelných zisků. Protože přesahy střech u některých architektonických řešení nejsou možné, zbývají pak venkovní žaluzie.

Vzestup teploty v místnosti v letním období není způsoben jen okny. Nezanedbatelný vliv zde mají i ostatní konstrukce (stěna, střecha), obzvláště pokud nemají dostatečné tepelné izolace. Dále se zde uplatňují vnitřní tepelné zisky, především od osob, ale i spotřebičů. Ty mohou v letním období během dne vzestup vnitřní teploty velmi ovlivnit.
Požadavky na nejvyšší vzestup teploty v letním období (resp. nejvyšší teplotu vzduchu místnosti v letním období) jsou dané normou ČSN 73 0540. Splnění podmínek se obvykle ověřuje (nebo by se mělo ověřit pro kritickou místnost nejvíce osluněnou) výpočtem dle ČSN 73 0540-4 nebo ČSN EN ISO 13791 a ČSN EN ISO 13792 při použití okrajových podmínek (teploty, intenzita slunečního záření apod.) dle ČSN 73 0540-3. Vzestup teploty by měl být do 5°C, maximální teplota v místnosti pak 27°C.

Předokenní žaluzie tedy ovlivní jen část, ale zpravidla část podstatnou pro přehřívání místnosti. Skleníkový efekt nechráněných oken může zapříčinit vzestup teploty nad 35°C. Kvalitní žaluzie je schopna tomu účinně zabránit a snížit vzestup teploty až o několik °C. Dále závisí na chování uživatele. Pro udržení chladu je vhodné v noční době ochlazovat exponovanou místnost vyvětráním. Jinak pochopitelně bude teplota v místnosti postupně narůstat. Porovnání žaluzie s okenními ochrannými foliemi hovoří jednoznačně pro žaluzie. Ochrana fólií z praktických zkušeností dokáže snížit vzestup teploty o 1 až 2 °C. Žaluzie s izolačními lamelami navíc snižuje únik tepla i v zimním období, opět jistě záleží na provedení a typu žaluzie. Pro oba případy jsou rozhodně účinnější rolety vedené v bočních drážkách, kdy dojde k účinnému uzavření stavebního otvoru před skleněnou výplní.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Adamčíku.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice