Dotaz: Dobrý den v nšem bytě se dělá přes zimu nazdech plísen, budou u nás dělat zateplování baráku tak se to snad spraví problém je že na té plísni se živí malinkatí broučci průhlední ti starší světle hnědý jen asi 1-2mm velký a nevim co to je. Po odstranění plísně savem na zdi se rozlezli po bytěProsim poratte co to je a jak se jich můžu svépomocně zbavit. Díky

Odpověď

Plíseň na obvodových zdech v zimním období zpravidla souvisí s nedostatečnou tepelně izolační schopností obvodového zdiva.

Pokud se jedná o starší dům, je patrně postaven z materiálů poplatných nízkým tepelně technickým požadavkům v tehdejší době. V každém případě obvodová zeď bezpochyby nesplňuje požadavek, natož doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2 ve znění pozdějších dodatků z hlediska tepelných vlastností. Tato norma však neřeší jen zateplení, ale stanovuje i řadu dalších požadavků, z nichž na prvním místě je požadavek na „nejnižší vnitřní povrchovou teplotu konstrukce“. Teplota na povrchu nesmí poklesnou pod určitou normovou hodnotu (novela normy zavádí teplotní faktor vnitřního povrchu) zvýšenou o bezpečnostní přirážku. V podstatě je tím řečeno, že při určité teplotě, resp. teplotě rosného bodu vodní páry obsažené ve vnitřním vzduchu, dojde na takto studeném povrchu ke kondenzaci. K tomu dochází v zimě, kdy nezateplená zeď promrzá. Ruku v ruce s tím jde pak tvorba plísní, takže tento požadavek normy vlastně ošetřuje hygienické požadavky bydlení.

Zateplení zdiva takového domu je tedy dle současných požadavků na tepelně technické parametry nutné a nejen to, jsou zde především důvody hygienické, které jsou prioritní. Oprava a především zateplení obvodového pláště domu s důrazem na zlepšení tepelně izolačních vlastností pokud možno dle doporučení normy, se projeví jak vyřešením problému s plísní, tak i značnou úsporou při vytápění.
Provedení zateplení celého domu má být tedy tak, aby obvodová zeď splnila doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2. Vlastní tloušťku izolantu je pak třeba navrhnout dle materiálu stávajících zdí a měl by to provést projektant nebo specialista dodavatele zateplovacího systému. Obvykle se doporučuje 12 a více cm tepelné izolace a rovněž je potřeba dobře promyslet detaily a možné tepelné mosty. Při špatném provedení detailů by problémy s plísní mohly trvat.

Místa v interiéru nyní napadená plísní bude nutno důsledně sanovat – patrně oškrábat minimálně štuk, provést chemické ošetření povrchu a nový štuk nejlépe čistě vápenný s chemickou přísadou proti plísním a rovněž výmalba na bázi vápna (nátěr musí být prodyšný). Někdy je nutno lokálně odstranit celé napadené omítky a nahradit omítkou sanační. Rovněž je nutno zajistit dostatečné větrání místností. Pokud jde o vyhubení hmyzu, doporučuji obrátit se na specialistu v tomto oboru, například na entomologa z místního regionálního muzea, nebo přímo na technické poradce výrobců chemických prostředků na likvidaci hmyzu. Aplikaci příslušného chemického prostředku jistě zvládnete sám.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Doubku,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice