Dotaz:
Dobrý den , Máme dom (1977) z 30cm hrubým múrom z popolček. kvádrov 30x40. Múr je omietnutý .
Posledné 3 roky sa nám začala vytvárať plieseň v kuchyni pri dverách a na schodišti na plafóne.
Chcem sa spýtať na druh zateplovania (nobasil/polystirén) a či sa môj problém s pliesňami vyrieši zateplením ?
Ďakujem

Odpověď

Dle Vašeho popisu se zdá, že na vině výskytu plísní bude chladný vnitřní povrch obvodové stěny. Ten je zapříčiněn nedostatečnými tepelně izolačními vlastnostmi obvodového zdiva z uvedených tvárnic na tloušťku 30 cm. Dále se v místě výskytu plísně může nacházet tepelný most, to je místo, kde je konstrukce oslabená – například uložením podesty schodiště apod.

Zeď a materiály z roku 1977 bezpochyby nesplňují požadavek, natož doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2 ve znění pozdějších dodatků z hlediska tepelných vlastností. Zateplení zdiva takového domu je tedy dle současných požadavků na tepelně technické parametry a i hledisek úspory tepla při vytápění nutné. Norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K).

To, že se plíseň začala objevovat až v nedávné době však bude mít jistě ještě svou příčinu. Nejčastěji to bývá změna způsobu vytápění nebo režimu větrání. Například výměna oken za nová s dobrým těsněním, která již při zavření na rozdíl od starých mají téměř nulovou spárovou průvzdušnost a tudíž nedochází k dostatečnému provětrání. Dále to může být zdroj vlhkosti v bytě, který dříve nebyl (více květin, akvária, sušení prádla, častější vaření) apod.

Pokud dochází ke kondenzaci na vnitřním povrchu v důsledku špatné tepelné izolace stěny, vnější zateplení by mělo určitě problém postupně odstranit. Zde se dá použít jak polystyren, tak minerální vata. Z hlediska tepelně izolačních vlastností jsou polystyrén a minerální vata přibližně rovnocenné. Minerální vata je však materiál dobře propustný pro vodní páry, takže konstrukce nebude tak difúzně uzavřená jako v případě polystyrénu. Dále je však velmi důležité, aby zdivo bylo suché, tedy nebylo zatíženo například zemní vlhkostí.
Vzhledem k tomu, že zateplení se provádí na několik desítek let, považuji za ekonomickou tloušťku min. 12, lépe 14 až 16 cm. Je potřeba si uvědomit, kolik z ceny ostatních komponentů systému (včetně práce a lešení) tvoří vlastní izolant. A jeho vrstva je právě to, co nejen v nejbližších letech, ale i za 30 let přinese úsporu v nákladech na vytápění.

Místa v interiéru nyní napadená plísní bude nutno důsledně sanovat – patrně oškrábat minimálně štuk, provést chemické ošetření povrchu a nový štuk nejlépe čistě vápenný s chemickou přísadou proti plísním a rovněž výmalba na bázi vápna (nátěr musí být prodyšný). Někdy je nutno lokálně odstranit celé napadené omítky a nahradit omítkou sanační.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den paní Čapková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice