Dobrý den,

rádi bychom provedli zateplení staré zděné chatičky. Stěny jsou pravděpodobně z plných cihel na kamenných základech. Úroveň podlahy přízemí je cca 1,6m nad stávajícím terénem. Stavba stojí na pískovém povrchu, kde téměř ani tráva neroste, tak nevím, proč je zdivo tak vlhké (když vlhkost nemá z čeho vzlínat). Přesto je zdivo dost vlhké a uvnitř se tvoří plíseň. Jediné, co mě napadá je že plíseň vzniká kvůli tomu, že je místnost velice malá, stěna zastavěná postelemi, skříněmi apod., špatná orientace (S a V) a odvětrávaná pouze malým okénkem - tedy zkrátka kvůli špatnému odvětrání a prodění vzduchu.
Venkovní omítka je břízolitová.
Ráda bych se zeptala, zda je možné instalovat minerální vatu přímo na stávající přízolitovou omítku. Nebo jestli je nutné tuto omítku nejdříve odstranit. Případně co by mohlo být ještě příčinou vlhkého zdiva a plísní.
Předem moc děkuji za radu.

Odpověď

Dle Vašeho popisu nelze vyloučit žádnou z těchto možností:
Vlhkost může vzlínat základovou kamennou konstrukcí, chybí izolace proti zemní vlhkosti.
Prostor je nedostatečně větrán. Uzavření chaty v době nepřítomnosti má za následek vysokou vlhkost vzduchu v interiéru, vlhkost pak kondenzuje na chladných zdech. To může nastávat i v létě, kdy v chladných dnech zdivo prochladne. Nejčastěji se to však děje při jarním větrání, kdy zdivo z plných cihel je ještě hodně prochladlé a do chaty se pustí vlhký teplý vzduch.
Nábytek u stěn a postele zhoršují přístup vzduchu a odvětrání povrchů.
Břízolitová omítka je poměrně málo propustná pro odvod vlhkosti ze zdiva, vlhkost se ve zdivu zadržuje.

Zateplení minerální vatou na vlhkou zeď bych spíše nedoporučil. Je pravda, že minerální vata je dobře paropropustná, ale je nasákavá. Povrchové úpravy pak takovou propustnost pro vodní páry nemají a v případě kondenzace ve vatě dochází ke snížení její izolační schopnosti.
Aby zdivo lépe odvětrávalo vlhkost de exteriéru, bylo by lépe omítku odstranit. Možná pak i dojde k částečnému vyschnutí zdiva, pokud se jedná o vzlínání.
Odstranit je potřeba i vnitřní omítky napadené plísněni. Lepší službu udělají vzdušné, čistě vápenné omítky se sanační přísadou a výmalba pouze hašeným vápnem. Pokud jsou na stěnách hlinkové malby nebo dokonce tapety, jsou to všechno materiály, které nabírají vlhkost a měly by přijít pryč.

Vnější zateplení lze provést použitím šedé, difúzně otevřené (děrované) fasádní desky na polystyrénové bázi. Nabízejí se výrobky Baumit Open Reflect (Baumit) nebo EPS-F-Clima (Weber) a jistě i další výrobci. Tyto desky mají tepelnou vodivost λ 0,031 W/m.K a faktor difúzního odporu  = 10. Především vysoká propustnost pro vodní páru je příznivá z hlediska kondenzace vodní páry v konstrukci, ke které by v takto zateplené stěně nemělo docházet. Baumit vyrábí i systém se sanačním účinkem, který na mírně vlhkém zdivu působí proti vlhkosti jako sanační omítka.

Pokud by měla konstrukce zůstat difúzně otevřená, nejvhodnější variantou je zateplení difúzně otevřenou odvětrávanou fasádou s obkladem a větranou mezerou. Tedy tepelná izolace z desek minerální vlny do roštu (nelepí se) a obklad dřevo, plastové fasádní prvky (Vinyl Siding), obklad z vláknocementových desek (Beternit), Cetris desek a další.

V každém případě doporučuji poradu se specialistou na místě, který provede prohlídku objektu a posoudí stavebně technický stav. Následně by měl doporučit nejvhodnější variantu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Příčinu vysoké vlhkosti by bylo snad možno určit prohlídkou na místě, to by odborník měl zvládnout.

Energy Centre České Budějovice