Dobry den,
novostavba, bungalov, zdivo porotherm tl. 30cm+16cm zatepleni polystyren EPS fasadni,strop sadrokarton na nem 30cm izolace polozena mineralni vata. bydlime zde cca 3 roky.
mam 2 dotazy:
1. pri vetrani 1-2x denne cca 10min, pri teplotach -1 a nizsich se poti(velke kapky vody) vsechna okna, jak francouzska, tak normalni. cim to muze byt zpusobeno?
2. v rohu mezi stropem a zdi se objevuje pri nizkych teplotach vlhkost, nasledne plisen. toto usuzuji, ze muze byt zpusobeno tepelnym mostem, kde v pudnim prostoru je polozena tepelna izolace pouze na sadrokartonu, a neni presah na zdivo.
3. staci zde polozit cca sirka 50cm izolace tl. 30cm presah zdiva na izolaci?

dekuji za odpoved.

s pozdravem
jr

Odpověď

Plísně u novostavby by se vyskytovat neměly.

Pokud jde o okna, úplně tomu nerozumím. Zřejmě se jedná o to, že při otevření dovnitř se vnější strana skla orosí. Toto je způsobeno tím, že sklo je z vnějšku studené a kondenzuje na něm vlhkost proudícího teplého vzduchu z místnosti. Orosí se vždy nahoře, dole je proudění opačné, zde studený vzduch jde dovnitř. Opravdu nevím, jak to máte přesně na mysli.

Kondenzace v rohu pod stropem je skutečně důsledkem tepelného mostu. Tepelné izolace stropu a obvodové stěny zde nejsou propojené a tím je tepelně izolační „obálka“ otevřená. Situaci by mělo vyřešit zateplení přes korunu zdiva, které bude možno provést tak jak popisujete.

Pokud je u přesahu střechy mezera, kterou by mohlo zafoukávat do vláknité tepelné izolace, pak bych doporučil v tomto detailu po obvodu v určité šířce ochránit vláknitou izolaci protivětrnou fólií. Musí to být ale folie difúzně otevřená s co největším prostupem pro vodní páru, aby nedocházelo k hromadění vlhkosti a kondenzaci pod ní ve vatě. Ono zde záleží na kvalitě provedení parozábrany nad sádrokartonem, která by měla prostupu vlhkosti z interiéru do stropu zabránit. Ze zkušeností ze staveb vím, že o vzduchotěsnosti parozábran lze v praxi s úspěchem pochybovat. Firmy to podceňují a nebo vůbec neumí.

Pokud do vláknité izolace zafoukává studený vzduch, její izolační vlastností se velmi snižují. Proto se doporučuje v exponovaných místech izolaci proti větru ochránit.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice