Dobrý den, máme starý dům (postaven kolem roku 1870). Po rekonstrukci přízemí, se na obvodových zdech objevují vlhké mapy do výšky cca 30cm, v rozích až do výšky 150cm. Tyto stěny jsou s úrovní terénu, část domu je podsklepená, podlahy jsou izolované a zateplené. Dochází k opadávání omítky zvenku. Zdi jsou silné 70cm, zdivo je smíšené (cihly, opuka). Vyřeší tento problém zateplení zdi, injektáž, elektroosmóza a nebo mechanicky podříznout obvodové zdi? Nebo jsou i jiné metody jak tento problém vyřešit? Předem děkuji za odpověď. T.P.

Odpověď

Problémy s vlhkostí se projevily po rekonstrukci přízemí domu.

To nasvědčuje tomu, že některý stavební zásah do konstrukcí domu ovlivnil tepelně vlhkostní stav klimatu v interiéru nebo ve stavebních konstrukcích. Pravděpodobné příčiny nebo faktory, které to mohly ovlivnit jsou zejména: změna režimu vytápění, výměna oken, materiál interiérových omítek a výmalba, vnější úpravy ovlivňující odvodnění terénu a odvod dešťové vody a další.

Vlastní vlhkost ve zdivu a na omítkách má původ jednak v kapilárním vzlínání vody z podloží (základy nejsou izolované) a pak v kondenzaci vzdušné vlhkosti na vnitřním povrchu v důsledku jeho nízké teploty v místě tepelného mostu (sokl a základ).

Po výměně oken často stoupne relativní vlhkost vzduchu v interiéru v důsledku nedostatečného větrání. To lze poměrně snadno monitorovat vlhkoměrem a větrání tomu přizpůsobit. Vysoká vlhkost však také zůstává v konstrukcích po stavebních úpravách, pokud bylo hodně mokrých procesů. Uvolňování vody z omítek, zdiva a betonů potrvá i rok a déle, takže tomu je potřeba přizpůsobit režim užívání bytu.

Poruchy zdiva na vnější straně jsou spíše projevem vzlínání zemní vlhkosti. 100% řešením je podříznutí zdiva. Jiné metody (větrací kanálky, odvětrání podlah, injektáže a elektroosmóza v kombinaci se sanačními omítkami) vedou k dílčímu snížení vlhkosti a jsou popisovány v jiných odpovědích v této poradně.

Kondenzaci na vnitřním povrchu lze zabránit zateplením zvenku, musí být však vyřešeno i zateplení soklové a základové části. Technologie a materiál zateplení se volí s ohledem na vlhkost zdiva po provedení odvlhčení.

Dům by měl prohlédnout specialista na místě a na základě stavebně technického průzkumu, který bude zahrnovat odběr vzorků pro stanovení vlhkosti a salinity pak navrhnout vhodný způsob řešení.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice