Dotaz: Vysoká vlhkost a plísně v RD postavený v r.1971 Dobrý den, prosím Vás o radu, bydlíme v dvougeneračním podsklepeném domě s eternitovou střechou. Po výměně oken za eurookna dřevěná s mikroventilací a rekonstrukci se v horním patře v obvodových rozích vyskytují plísně a také na některých obvodových stěnách ,v přízemí se nevyskytují. Uvažovali jsme o nové střeše a zateplení domu, nejsme si však jisti, zda vůbec odstraníme tepelné mosty, díky kterým dochází ke vzniku vlhkosti a následně nesmrtelné plísni? Zda se investice vyplatí? Uvažovali jsme také o zateplení Novabrik, nevíme však zda je toto vhodné na tento typ domu z roku1971. Velice děkuji za radu.

Odpověď

Plísně se tvoří na chladném vnitřním povrchu obvodové stěny. Ten je zapříčiněn nedostatečnými tepelně izolačními vlastnostmi obvodového zdiva. Pokud se plísně v přízemí nevyskytují, je možné, že zdivo v patře bude tenčí nebo z méně izolujícího materiálu.

Výskyt plísně v rozích je obvyklý, souvisí s tepelným mostem, který v rohu je. Uvádíte, že proběhla i rekonstrukce domu. Pokud v interiérech bylo více mokrých procesů, mohla stoupnout vlhkost stavby a tedy i vzduchu v interiéru v souvislosti s tím. Jinak je výskyt plísní po výměně starých netěsných oken za nová velmi častý a souvisí se změnou teplotně vlhkostního režimu v domě, jinými slovy změnou větrání. Občas se nepovede využívat mikroventilaci tak, jak je potřeba, aby docházelo k dostatečnému vyvětrání prostoru.

Dům z roku 1971 bezpochyby nebude splňovat současné požadavky na tepelně izolační vlastnosti obvodových konstrukcí. Ty řeší současná platná norma ČSN 73 0540-2 ve znění pozdějších dodatků. Norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K). Domy stavěné v 70-tých letech mohou mít U od cca 1,2 do 0,8 (W/m2.K). Zateplení zdiva takového domu je tedy dle současných požadavků na tepelně technické parametry a i hledisek úspory tepla při vytápění nutné a určitě doporučené, avšak návratnost je jistě v řádech desítek let. Rovněž je nutno zateplit podlahu půdy, případně střešní plášť, je-li starší obytné podkroví a bude se provádět nová střecha, zde bývá návratnost investice příznivější.

Při provedení vnějšího zateplení, pokud je provedeno opravdu v celé ploše, dojde k dobrému ošetření i tepelných mostů. Je však potřeba dodržet doporučené detaily –například zateplení okenních špalet, zateplení soklu a suterénní části a co nejlepší souvislé propojení kontaktní tepelné izolace stěny a izolace na půdě nebo ve střešním plášti – detail u pozednice a štítové stěny.
Pokud jde o volbu materiálu a tloušťky zateplení, je nutno vyjít z materiálu současné stěny a její vlhkosti. Ne vždy se dobře hodí nejobvyklejší polystyren nebo minerální vata v kontaktním lepeném fasádním systému. Pokud je ale zdivo suché (týká se to především soklových částí), není důvod se kontaktního zateplení bát. Kondenzace na vnitřním povrchu v důsledku špatné tepelné izolace stěny by měla po zateplení ustat a problém určitě postupně vymizí. Než však dojde k vyschnutí vlhkých vnitřních omítek, mohou se plísně ještě objevovat. Místa v interiéru nyní napadená plísní bude nutno patrně ještě několikrát sanovat – patrně oškrábat minimálně štuk, provést chemické ošetření povrchu a nový štuk nejlépe čistě vápenný s chemickou přísadou proti plísním. Výmalba je nutná čistě na bázi vápna (nátěr musí být prodyšný). Jistější je lokálně odstranit celé napadené omítky a nahradit omítkou sanační.
Větrací režim bude nutno samozřejmě dodržovat neustále.

Pokud jde o systém Novabrik, jedná se o obklad fasády umělým kamenem na nosný rošt, tedy vytvoření odvětrávané fasády. Tepelně izolační parametry fasády jsou dány tím, zda bude pod obklad použitá tepelná izolace, která je dle mého názoru pro zvýšení tepelné izolace stěny nezbytná. Do roštu by mělo být možné použití prodyšné minerální vaty. Provedení a návrh musí garantovat dodavatel a výrobce.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den paní Dobešová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice