Dotaz: dobrý den, prosím o radu,bydlím v nájemním bytě který koupila soukromá osoba.dům prochází velkou rekonstrukcí.začalo se sklepem,kde se před zimou vybourala vąechna okna a byla schozena omítka aľ na cihlu.tím začal můj problém.jelikoľ bydlím v přízemí objevila se mi plísen·´ v celém bytě.kdyľ jsem poľádala majitele domu o odstranění závady,bylo mi řečeno ,ľe si to musím nechat odstranit sama na vlastní náklady.je to pravda?

Odpověď

Dobrý den paní Jarošová,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Tvorba plísní ve Vašem bytě a celkový neblahý stavebně technický stav má několik příčin.

1.) Dům je pravděpodobně starší a tudíž postavený dle stavebních předpisů, které již nesplňují současné požadavky na tepelně izolační vlastnosti obvodových konstrukcí. Proto také patrně prochází rekonstrukcí.
2.) Výskyt plísní bude souviset nejspíše s otevřením sklepa. Po vybourání oken došlo jistě k promrznutí suterénu, tím i k ochlazení okolních konstrukcí, které mají nedostatečnou schopnost izolovat – stropy a přilehlé stěny. Zavlhnutí stěn a tvorba plísní ve většině těchto případů zpravidla souvisí s nedostatečnou tepelně izolační schopností konstrukce. Velmi často se problém objevuje v místě tepelných mostů – to jsou místa, kde je konstrukce obvodové stěny nějak oslabená z hlediska tepelné izolace, například u podlahy nebo rohy a kouty místností.
Princip kondenzace vodní páry na povrchu vnitřních omítek spočívá v tom, že vlhkost obsažená ve vnitřním teplém vzduchu se sráží na vnitřním chladném povrchu. Pokud je teplota povrchu na omítce nižší než teplota rosného bodu vodní páry obsažené ve vzduchu, dojde ke kondenzaci. Jedná se o podobný efekt, jako když se orosí nádobí vyjmuté z lednice. K výskytu plísní a kondenzaci dochází v zimním období, kdy venkovní konstrukce o nedostatečných tepelně izolačních vlastnostech promrzá a naopak teplý vzduch ve vytápěné místnosti obsahuje velké množství vlhkosti.

Řešením zde je cílená oprava domu. Ta by měla být zaměřena na vyřešení nejpalčivějších problémů. To je zateplení problematických konstrukcí, případně následné zateplení celého obvodového pláště domu. Pokud již problémy s plísněmi nastaly, tak odvlhčení napadených zdí a sanace. To, že by jste problém měla odstranit na vlastní náklady, je nesmyslný princip, pokud vše vzniklo v důsledku špatně naplánovaných a špatně prováděných stavebních úprav. Navíc je zde nutno řešit příčinu vzniklých potíží, nikoli až její následek. Pokud nebudou provedeny takové úpravy v domě, které zabrání prochládání konstrukcí, tak lokální odstraňování plísní ve Vašem bytě k vyřešení nepovede. V případě sporu je nutno vyžádat pomoc soudního znalce.

Celkové řešení opravy domu s důrazem na vyřešení nastalých závažných problémů by měl navrhnout odborník se zkušenostmi v tomto oboru. Bude nutno vyjít ze stavebně technického průzkumu, který by měl odhalit skutečnou příčinu vlhkosti a výskytu plísní. Návrh řešení by měl obsahovat jednak odstranění příčin ale zároveň i návrh sanace narušených omítek a konstrukcí, jejich vysušení.
Plochy napadené plísněmi bude nutno následně po dokončení opravy domu velmi důsledně sanovat. Často je nutno omítky i odstranit a provést sanační + vápenný štuk s přísadou chemie. To jsou všechno nákladné úpravy, které by měl zajistit majitel, obzvláště, pokud ke stavu došlo v důsledku špatně naplánované rekonstrukce.