Dotaz: Podlahové vytápění
Obracím se na Vás s dotazem ohledně podlahového topení. Nový RD bude vytápěn plynem i kotlem na tuhá paliva.Názor topenáře:Pokud bude topení hlavně plynem tak je doporučováno, pokud ale bude převážně na tuhá paliva doporučuje nám firma jen tzv.temperování tj.z měděné trubky udělá jen tzv.hada, ten se také bude na zdi regulovat termostatem s nastavenou teplotou , prý to bude ekonomičtější. Jaký je Váš názor,? Děkuji za odpověď.

Odpověď

děkuji Vám za Váš dotaz, ke kterému uvádím:

Podlahové topení je úsporným topným systémem s příjemným rozložením teplot v místnosti a to bez ohledu na to, jakým zdrojem je teplo do tohoto systému dodáváno. Pro realizaci je doporučeno doplnění podlahového topení klasickými topnými tělesy, čímž se vyloučí delší tepelná setrvačnost podlahy, zejména při zatápění.

Hospodárnost provozu topného systému je převážně ovlivněna hospodárností provozu tepelného zdroje, která je u vytápění plynového kotle vyšší než u kotle na tuhá paliva. Dalším ovlivňujícím činitelem je možnost regulace výkonu topné soustavy, která je u použití plynu téměř dokonalá, zatím co u kotlů na tuhá paliva obtížnější

Temperování prostoru bytu je používáno v dobách, kdy v topném období není byt užíván (např. při zimní dovolené), ale je v něm nutno udržovat takovou vnitřní teplotu, aby nedocházelo např. k zamrznutí rozvodů vody nebo ke srážení vlhkosti na stěnách, což by mělo za následek tvorbu plísní. Temperování je možné při použití plynu a vhodné automatické regulaci a to tím, že snížíme prostorovým termostatem požadovanou vnitřní teplotu na cca 15 °C.

S přátelským pozdravem
Ing. Jaroslav Winkler, energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Crháková,

Energy Centre České Budějovice