Dotaz: Dobrý den. Máme v řadovce 2p. podsklepený dům 9x10m - 2p. sedlová střecha. Obv. zdivo S+J je z 25cm Siporexu. Před 5 lety jsme provedli vnější izloaci 5cm polystyrenem, omítka JUB.
Okna dveře plastové dvojité sklo. Topíme samotíží/možnost nucený oběh/ kotlem Destila 32Z, radiátor.panely HR ovládáne mechanicky. Zdá se nám, že protopíme hodně /s ohřevem TUV 55.000 Kč - 5členná rodina/ a že v některých místech je obv. zdivo chladnější. Lze ziskat měřením povrchové teploty obv. stěn pyrometrem T010 objektivní informaci o kvalitě izolace? Má smysl uvažovat o regulaci topení -když ano v jaké cca výši?, máme předělat topení, zvýšit izolaci - jak?

Odpověď

K jednotlivým bodům Vašeho dotazu je možno uvést:

a) Změřením vnitřní povrchové teploty obvodových stěn zjistíte pouze teplotu stěny a to s přesností, jakou dovoluje použitý způsob měření. Z této teploty lze pouze velmi přibližně usuzovat na kvalitu vnější tepelné izolace

b) Regulace topení může snížit náklady na vytápění, ale pouze v tom případě, že jsou některé místnosti přetápěny.

c) Z uvedených údajů o skladbě obvodových stěn ( 25 cm pěnového betonu Siporex a 5 cm tepelné izolace polystyrenem) je zřejmé, že tepelně izolační vlastnosti takto složené stěny jsou nedostatečné Zřejmě odpovídaly požadavkům v době výstavby. Současný požadavek daný ČSN73 05 40-2 udává pro obvodové stěny požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla 0,38 W/m2K a doporučenou hodnotu 0,25 W/m2K . Samotná stěna z Siporexu však má tuto hodnotu v rozmezí 0,64 až 0,84 W/m2K ( v závislosti na kvalitě Siporexu) ,tedy výrazně horší. Pouhých 5 cm polystyrenu tepelně izolační vlastnost vylepší pouze nevýznamně. Pro snížení nákladů na topení by bylo vhodné tuto izolaci zesílit. Dále lze doporučit nahradit samotížný oběh topné vody oběhem nuceným, doplněním topné soustavy čerpadlem. To by urychlilo docílení požadovaných vnitřních teplot v domě.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den pane Chromíku
a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice