Dobrý den,
můžete mi prosím sdělit, jak nejlépe provést nové podlahy ve staré chalupě nad klenutými stropy? Do současné doby byla skladba od vrchní strany následující: prkna položena a přibita na trámech, zásyp hlínou, cihlová klenba, sklep. Izolace ze strany sklepa nepřichází v úvahu z důvodu nízké podchozí výšky a zachování historické hodnoty. Sklep je poměrně vlhký, stěny domu jsou tvořeny zdí cca 80 cm silné z žulových kamenů. Hydroizolace zde tedy nejsou žádne, předpokládám pouze okopopání objektu a drenáže s nopovou folií. Uvažuji o nové skladbě: prkna na trámech, do roštu mezi trámy minerální vlnu nebo polystyren, nerovnosti (oblouky) v klenbách dosypat liaporem. Bylo by vhodné doplnit hydroizolaci? Do jaké vrstvy? Mám obavu, aby pak vlhkost příliš nezatěžovala cihly, které tvoří strop klenby, nebo nevzlínala do stěn. Je vhodné umístit pod prkna také parotěsnou folii? Děkuji.

Odpověď

Složení stropů nad klenutým stropem doporučuji následovné:
- nad cihlové klenutí provést vyrovnání liapórem
- provést přebetonování v tl. cca 4-5 cm pro vyrovnání ev. vyarmování z kari sítí (např. tl. 4 mm oka 15x15)
- hydroizolaci na penetrovaný beton těžkovým lepenkovým pásem
- polštáře naimpregnované nebo natřené katritem, mezi polštáře tepelnou izolaci z minerální vlny. Polštáře cca 80x80 - s roztečí cca 60 - 80 cm.
- na polštáře palubkovou podlahu, tl. prken 27-35 mm.

Prkna nechat v místnosti např. 14 dní až 1 měsíc, aby dostala přirozenou vlhkost místnosti. Betonovou vrstvu nechat vyzrát cca 28 dnů.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz a zájem o naše poradenství

Energy Centre České Budějovice