Dobrý den, v novostavbě RD máme dle projektu v přízemí na základovou desku mít podlahové topení, kde celková výše podlahy je 16cm a nelze ji zvyšovat , skladba je : hydroizolace, polystyren EPS 150 S o síle 70 mm ,
systémová deska podl. topení IVAR 15 mm s fólií, , pak 55 mm anhydritu a dlažba.
Stačí uvedená síla polystyrenu ? Pokud ne, poradíte jiný materiál v této síle, který splňuje požadavky na tepel izolaci pod podl topením ? díky

Odpověď

Požadavky na tepelně izolační vlastnosti podlahy uvádí norma ČSN 73 0540-2 a to jako požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla 0,45 W/m2.K a doporučenou hodnotu 0,30 W/m2.K. Tento ukazatel charakterizuje vliv materiálu na velikost tepelné ztráty podlahou. Při použití polystyrénu EPS uloženého na hydroizolaci, pod deskou podlahového topení IVAR a pod vrchní zátěžovou a nášlapnou vrstvou bude konstrukce podlahy splňovat požadavky uvedené normy.

Jiné tepelně izolační materiály mají tepelně izolační vlastnosti shodné a při nemožnosti změnit výšku podlahy není zlepšení tepelných vlastností podlahy proveditelné.

Při uvádění podlahového topení do provozu bude nutno dbát na pečlivé seřízení regulace tak, aby nedocházelo k přetápění či nedotápění s uvažováním delší tepelné setrvačnosti použitého způsobu vytápění.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na tepelnou izolaci podlahy uvádím:

Energy Centre České Budějovice