Dobrý den,
prosím o radu, jak nejefektivněji zateplit podlahu v bytě. Bydlíme v přízemí v cihlovém domě z 30.let. Celý byt je umístěn nad sklepem a podlahy jsou hodně studené. S manželem se nemůžeme dohodnout, zda je lepší varianta zateplení sklepních stropů polystyrenem nebo zateplení podlah v bytě...izolační lepenka - polystyren - osb - krytin. Prosím o Vaši radu. Moc děkuji

Odpověď

Aby tepelná izolace splňovala očekávání a došlo ze zlepšení tepelných poměrů v obytných místnostech, je nutno, aby měla odpovídající tloušťku. Požadavky na její tloušťku vyplývají z normy ČSN 73 0540-2 která uvádí tři hodnoty součinitele prostupu tepla ve W/m2.K a to hodnotu požadovanou 0,60, hodnotu doporučenou 0,40 a hodnotu splňující požadavky pro pasivní budovy 0,30 až 0,20 W/m2.K. Čím je hodnota tohoto součinitele nižší, tím má stavební konstrukce lepší tepelně izolační vlastnosti. Vzhledem ke stávajícím cenám energií by měla podlaha po úpravě splňovat alespoň doporučenou hodnotu. Protože není uvedena skladba stávající konstrukce podlahy nad sklepy, nelze přesněji určit potřebnou tloušťku izolace, ale odhadem se tato bude pohybovat v rozmezí cca 6 – 10 cm. Na tuto izolační vrstvu by bylo nutno položit z důvodů mechanické pevnosti podlahy dalších cca 5 cm betonu s armováním a vrchní nášlapnou vrstvu. Položení takto vysoké dodatečné vrstvy na stávající podlahu by zřejmě přineslo nemalé komplikace, případně by bylo zcela nemožné. Jako jednodušší se proto jeví instalovat tepelnou izolaci na strop sklepa za použití polystyrénu.

Potřebnou tloušťku by měl určit výpočtem projektant podle požadavku majitele bytu a podle stavebního provedení stávající podlahy.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na tepelnou izolaci podlahy sděluji:

Energy Centre České Budějovice