Dotaz: Dobrý den, chtěl bych na cca 100 let starém RD vyměnit střešní krytinu. Dům nemá podkroví, pouze půdní prostor s přístupem dvířky ze štítu ( po žebříku), bez oken. Pokrývačská firma mi dala nabídku, která obsahuje pojistnou fólii. Domnívám se, že v tomto případě, když chci zachovat pouze půdní prostor, je to zbytečná investice - montáž pojistné fólie, kontralatě, odvětrávací tašky, pojistné hřebeny proti ptákům. Navíc mám dojem, že sto let staré dřevo krovu, navyklé na režim větrání mezi jednoduchou krytinou, bude pojistnou fólií uzavřen a ve vlhkých obdobích by mohlo docházet ke kondenzaci vodních par na konstrukci krovu s následným nebezpečím hniloby, nebo dřevokazné houby. Za odpověď děkuji. Pavlík

Odpověď

Funkcí pojistné izolační fólie je ochrana konstrukce střechy a půdního prostoru před vlhkostí z deště a sněhu, před prachem, sazemi apod. V případě zateplení pak ochránění nosné konstrukce a tepelné izolace ve střešním plášti před zatékáním. V tomto druhém případě je její použití nezbytné.

Pokud bude půda ponechána bez využití, není vždy nutno pojistnou fólii používat. Řídí se to určitými pravidly. Pokud má střecha bezpečný sklon a nejsou žádné další zvýšené požadavky na ochranu střechy, lze pojistnou fólii vynechat. Bezpečný sklon zjistíte z technických údajů výrobce krytiny, podle druhu krytina se může dost lišit. Pokud je sklon střechy o více než 6° menší než sklon bezpečný, měla by se ochrana fólií provést. Zvýšenými požadavky na ochranu střechy rozumíme:
- pod střechou bude obytný prostor
- střecha má velmi členité plochy (četná úžlabí, vikýře apod.)
- náročné klimatické podmínky
- místní podmínky (rozumí se tím nějaký další důvod ochrany)

Pokud tedy žádný z těchto důvodů neshledáte, ponechte střechu bez fólie. Nevýhody jsou tyto: V případě budoucí vestavby bude nutno střechu přeložit a fólii doplnit. A pak - jiným druhem krytiny může být například zafoukávání sněhu větší než jste pozoroval u staré, není to však příliš pravděpodobné. Ještě ke členitosti střechy – je-li složitá, pak je i velmi náročné správné provedení fólie a mám zkušenost, že se s tím většina pokrývačských firem neumí vyrovnat, kvalita pracovníků je velmi nízká.
Určitě je potřeba ještě zmínit stálost pojistné fólie proti UV záření. Je-li půda prosvětlena, pak hrozí postupná degradace vlivem světla. Krátce vydrží fólie z PE, delší stálost pak mají vícevrstvé pojistné fólie s vysokou paropropustností. Je to jeden z důležitých technických parametrů a měl by jste ho znát. Většinou se totiž počítá s tím, že fólie bude v konstrukci uzavřena.

Více se můžete dozvědět na webových stránkách výrobců fólií. Například na www.juta.cz naleznete tabulku požadovaných těsností střechy v závislosti na sklonech a zvýšených požadavcích ochrany.

Důležitá rada na závěr – při pokládání nové krytiny je pravidlem provést velmi pečlivou prohlídku stavu dřeva krovu. Je teď ideální příležitost pro případné tesařské opravy a výměny narušených částí. Nejčastěji mají problém pozednice (jsou-li zazděné, je nutno je odkrýt), zhlaví vazných trámů nebo krátčat, prvky u komínů a prostupů střechou (anténa, hromosvod) kde často zatéká a vrchní plochy krokví. Prohlídku by měl udělat specialista na ochranu dřeva. Ponechávané prvky je pak potřeba dobře očistit, volné zdravé dřevo není nutno ošetřovat chemicky. Dřevo s ohoblovaným povrchovým narušením však ano, stejně jako prvky krovu zakryté. Položení nové krytiny na špatný krov je v praxi velmi časté.

Dobrý den pane Pavlíku, děkuji za Váš zájem o poradenství.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou množstvím vyřizovaných dotazů.

Energy Centre České Budějovice