Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Na staré roubené chalupě budu pokládat novou dřevěnou podlahu a potřebuju poradit a vysvětlit v jakém pořadí příjde izolace a parozábrana.
Jedná se o starou chalupu, kdy po zrušení staré podlahy zbyla pouze hlína. Na tuto hlínu mám v úmyslu nasypat štěrk frakce 4-8 ( 5-10cm ) na štěrk položit trámy, pod kterýma bude třeba ještě pásek IPY. Mezi těmito trámy izolace z minerální vlny a na trámech palubky. Nevím, zda je vhodné použít parozábranu a jestli jo, tak kde.Chalupa není celoročně obyvatelná, pouze od jara do podzimu a to jenom o víkendech. O teplotu v místnostech mi vůbec nejde, protože se tam v zimě nejezdí a v létě netopí a přitápění na jaře a podzim je zanedbatelné. Jedná se mi o to, aby se v trámech pod podlahou nesrážela případná vlhkost a podlaha zespodu neplesnivěla a nehnila, jak tomu bylo doposud, protože pod podlahou nebylo vůbec nic, jenom hlína. Jenom podotknu, že pod všema obvodovýma dřevěnýma zdma je cca 20 cm betonové podezdívky. Já budu mít tu hlínu vykopanou až na dno podezdívky a palubky budou cca s vrchní hranou této podezdívky.
Děkuji za radu, zda tento můj postup je vhodný.

Odpověď

Takto koncipovanou skladbu považuji za riskantní z hlediska vlhkosti.

Mám praktickou zkušenost s obdobně využívanou chalupou, v zimě „zazimovanou“. Tam na hlínu položili trámy a shora zaklopili OSB deskou. Prostor pod nebyl nijak odvětráván, byla tam tedy jen vzduchová mezera. Výsledkem byla po první zimě dřevomorka v trámech i deskách, rozlezlé plodnice. A to i přesto, že dřevomorku předtím nepozorovali (na původní dřevěné podlaze).

Chybou této skladby je, že vlhkost ze země se uzavírá ve špatně větrané dutině. Trámy nebyly patrně ošetřené chemicky, což samozřejmě přispělo. Pokud dutinu vyplníte nasákavou minerální vatou, je nepochybné, že vodu absorbuje a zhorší to stav dřeva. . Vkládání parozábrany nic neřeší, toto není skladba pro parozábranu! Muselo by se jednat o celoplošnou a plně funkční izolaci proti zemní vlhkosti v celé ploše, zataženou i pod obvodové zdivo.

Ve Vašem případě se jedná o roubenku na betonovém prahu. První variantou je koncipovat podlahu s hydroizolací. Ta by se položila na betonovou mazaninu a po obvodu se těsně napojila na betonový práh, nebo na hydroizolaci která (možná) byla vložena mezi roubení a beton. I tak bych doporučil pod beton zásyp hrubým štěrkem ve větší vrstvě a nějak to odvětrat potrubím napojeným na venkovní prostředí. Celkem je k dispozici cca 20 cm, chtělo by to ještě trochu prohloubit. Příklad: 10 cm provětrávaného štěrku – geotextilie – betonová mazanina (suchý beton) 5 cm s ocelovou sítí – tepelná izolace EPS 6 cm – podložka z MDF desky nebo rošt – palubky.

Druhou variantou je koncipovat podlahu jako provětrávanou. Tyto skladby jsou popisovány v odpovědích v oddílu odvlhčování a sanace v této poradně (štěrk s větracími hadicemi nebo IGLU nebo IPT desky. V roubenkách bych se asi přikláněl k provětrávaným systémům. Musí být ale funkční, tedy dobře navržené s odtahem do komínů nebo svislého potrubí.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice