Skladba podlahy sklepa u novostavby

Dobrý den, můžete mi prosím poradit se skladbou podlahy ve sklepě v novostavbě RD?
Celý dum je podsklepený.V jedné "místnosti" sklepa je garáž.Ostatní přádelna,dílna a tech.místnost.Temperování sklepa radiátory.Přízemí a podkroví podlah.topení.
Jedná se mi hlavně o tloušťku zateplení podlah sklepa polystyrénem.
Chci dát na izolaci proti vlhkosti 5+5polyst.+5 beton.
Hlavně si nejsem jistý s podlahou v garáži, aby podlaha vydržela zátěž auta .
Děkuji za radu

Odpověď

Místnosti ve sklepě budou pouze temperované.

Jde tedy ještě o to, zda některé nebudou vytápěné vůbec (napadá mne garáž) a pak, je důležité, že strop nad sklepem pod vytápěnými místnostmi přízemí s podlahovým vytápěním je rovněž potřeba řešit s odpovídající tepelnou izolací tak, jak to požaduje pro novostavby norma.

Vlastní tloušťka tepelné izolace se určí dle požadavků závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011), která stanovuje následující hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu a to ve třech úrovních.

Zde nastanou dva případy:

Podlaha sklepa - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu a stěnu temperovaného prostoru přilehlou k zemině 0,85 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,60 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,45 až 0,30 (W/m2.K).
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Plánujete 10 cm EPS, což zajistí hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,4 (W/m2.K) při tepelné vodivosti izolantu λ 0,040,. To bezpečně splní doporučení normy.
Pokud se jedná o pevnost v tlaku polystyrénu v garáži, je nutno použít k tomu určené zátěžové polystyrény. V označení je uváděno napětí v tlaku – například Bachl EPS 200 S, tedy má napětí 200 kPa, tento kromě toho tepelnou vodivost λ 0,034, tedy stačí i v 8 cm tloušťce, aby splnil stejnou hodnotu U. Obdobně lze použít extrudované polystyrény (XPS) s hodnotami od 300 kPa, mají vysokou pevnost. V každém případě doporučuji betonovou desku v garáži 10 cm, 2x Kari síť 6 mm, oka 10/10 cm.
V málo zatížených podlahách postačí při správném provedení EPS od hodnoty 100, ale lépe 150.

Druhý případ – strop pod přízemím s podlahovým vytápěním - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop vnitřní z vytápěného k temperovanému prostoru 0,75 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,50 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,38 až 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k podlahovému topení doporučuji být s U alespoň na 0,4 (W/m2.K)., tedy minimálně zase 10 cm EPS nebo o něco více.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice