Dobrý den, můžete mi prosím poradit se skladbou podlah novostavby RD? Původně jsem plánoval radiátorové topení ale rozhodl jsem se pro teplovodní podlahové topení. Mám hotovou základovou desku a nyní řeším, jak budu muset upravit tep. izolaci a výšky k čistým podlahám. Můžete mi prosím napsat správnou skladbu podlahy 1.NP na základové desce (bez podsklepení (vč. mm) pod podlahové topení a skladbu podlahy 2.NP na systémovém stropu Ytong. Děkuji Lukáš Fuka

Odpověď

Skladby Vám mohu doporučit, návrh by však měl vyjít od projektanta RD.

Při návrhu tloušťky zateplení podlahy se vychází z požadavků současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky (novela této normy platí od 11/2011). Norma stanovuje v čl. 5.2.1 a „Tabulce 3“ trojí hodnoty pro stanovení provedení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).

V případě nepodsklepeného domu s podlahou na terénu:
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu přilehlou k zemině 0,45 a doporučená 0,30 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,22 až 0,15 (W/m2.K).
Norma dále upřesňuje v čl. 5.2.9 podmínky pro posouzení a stanovení tloušťky izolace v pásu 2 m od obvodu budovy, kde zpravidla vychází požadavek o něco větší.
Při použití běžných podlahových EPS je pro splnění minima nutná tloušťka desek 10 cm, pro doporučení normy 14 cm a pro nízkoenergetický standard až 20 cm. V případě podlahového vytápění rovněž alespoň 20 cm. Podél obvodových stěn je možno použít dražší ale lépe izolující desky XPS nebo PU. Nutné je zateplit rovněž soklovou část domu a základ pod terénem z venkovní strany.

Kromě výše zmíněných polystyrénů expandovaných (EPS) pro použití do podlah jsou polystyrény extrudované (XPS). Běžněji používané a levnější EPS se vyrábějí v několika pevnostních variantách (50,70,100, 150, 200 – udává pevnost v kPa). XPS na rozdíl od EPS má vyšší pevnost (300, 500, 700) a minimální nasákavost. V poslední době se začínají používat i takzvané šedé polystyrény. Jedná se o EPS s přísadou uhlíkových nanočástic, které zvyšují jeho tepelně izolační schopnost. Mohou nahradit podlahové izolační dílce z polyuretanu (PU), které se používaly tam, kde bylo potřeba zajistit větší tepelnou izolaci při malé tloušťce.
Tepelně izolační vlastnosti polystyrénů udává tepelná vodivost λ (W/m.K), která se podle typu pohybuje v rozmezí u EPS 0,038-0,042, XPS 0,035-0,040, šedý EPS 0,032, PU desky 0,032 – 0,028. Při použití lépe izolujících desek lze tedy o něco snížit i tloušťku izolace.

Skladba na terénu by tedy mohla být: podkladní beton – izolace proti vodě nebo radonu – tepelná izolace EPS 18 cm (nebo dle skutečné tepelné vodivosti λ) – systémová deska XPS pro rozvod topných hadic 2 až 3 cm (celkem tedy 20 cm izolace), betonová mazanina s minimálním krytím potrubí 45 až 50 mm (celkem ca 7 cm) – keramická dlažba.
V patře to bude obdobné od systémové desky nahoru. Pokud nechceme topit do stropní konstrukce, mělo by být alespoň 10 cm tepelné izolace celkem. Pokud bude nášlapná vrstva z lamely, použít krytinu s větší tepelnou vodivostí (zpravidla jsou tyto výrobky pro podlahové topení určené nebo doporučené výrobcem).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice