Dobrý den,


v roce 2010 jsme jsme koupili společně s dalšími dvěma sousedy stavební parcely od stavební společnosti. Tato společnost nám nabídla rovněž stavbu rodinných domů. Já a jeden soused jsme možnosti výstavby základové desky využili. Z důvodu horších příjezdových podmínek stanovených při povolení stavby, využila stavební společnost pozemek druhého souseda, který bude stavět až v roce 2013 k přístupu na naše pozemky. Poněvadž stavby probíhaly v zimních měsících, celý sousedův pozemek vysypali struskou a jizdou nákladních aut značně poškodili.

Mezi sousedem ( zdevastovaného pozemku) a firmou neexistuje žádná písemná dohoda o povolení využití jeho pozemku. V průběhu výstavby nás ovšem majitel firmy ujišťoval, že svolení má. Z důvodu nekvalitně odvedených prací jsme se na jaře já a můj soused rozhodli s danou firmu ukončit spolupráci. Když náš soused na jaře zjistil, v jakém stavu má pozemek, ihned kontaktoval stavební firmu a požadoval úpravu pozemku do původního stavu. Po měsíci mu firma zaslala odpověď, že pozemek byl uveden do původní stavu ( bez předání) a že jeho pozemky využívájí jeho sousedé k pokračování staveb. Podotknu, že žádné úpravy firma neprovedla. Nyní náš soused požaduje tedy úpravu pozemku po nás. Prosím poradit, jak můžeme společně postupovat, abychom přiměli danou stavební firmu k nápravě věci.

Děkuji za odpověď

Zdeněk

Odpověď

Vážený pane,


k Vašemu dotazu uvádím následující:


Pokud sousedův pozemek využívala a poškodila pouze stavební firma je za poškození sousedova pozemku odpovědná příslušná stavební firma, a to podle § 420 občanského zákoníku, který stanoví odpovědnost za škodu ve spojení s § 415 dle kterého je každý povinen předcházet škodám. Odpovědnost stavební firmy je dána, ať měla či neměla titul k využití sousedova pozemku. Je tedy na sousedovi, aby na dané stavební firmě svůj nárok uplatňoval.



Pokud jde o samotnou náhradu škody, bude také především záležet na znění smlouvy o dílo uzavřené se stavební firmou, na základě které byla stavba na pozemku prováděna a konkrétně na existenci ujednání týkající se případné odpovědnosti za škodu na okolních nemovitostech či komunikacích. Jelikož nám tato ujednání nejsou známé, nemůžeme Vám poskytnou detailnější odpověď za jakých okolností a v jaké výši je stavební firma povinna uhradit škodu na sousedově pozemku.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář