Dobrý den, máme cca 3 roky provedeno zateplení panelového domu + výměnu oken za okna plastová vč. parapetů. Chtěla jsem se zeptat, jaká je podle normy povolena vzduchová propusnost pod nebo kolem parapetu, případně i ve spárech mezi okny a stěnou. Nebo není povolena propustnost žádná a okno vč. parapetu má být zailzolováno bez jakékoliv vzduchové propustnosti? Dodavatel mi totiž tvrdí, že toto provést není možné, že propustnost vždy nějaká bude. Děkuji.

Odpověď

Základní požadavky na průvzdušnost, nebo-li vzduchotěsnost, udává ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov.

Ta říká v odst. 7.1.2., že v obvodových konstrukcích se nepřipouštějí netěsnosti a neutěsněné spáry kromě funkčních spár výplní otvorů (mezi rámem a křídlem okna). Problém ale spočívá v tom, jak vymáhat splnění požadavku odstavce normy 7.1.2 na nulovou průvzdušnost spár. Neexistuje totiž jednotná metodika pro stanovení netěsnosti spáry (mimo funkční spáry oken) na stavbě, jejíž výsledkem by byla hodnota spárové průvzdušnosti v m3/(s.m.Pa0,67) a tudíž bylo možné netěsnost nějak jednotně kvantifikovat. Běžně se tedy netěsnosti odhalují pomocí holých rukou, anemometrem, termovizní kamerou, kouřem nebo například ultrazvukem. Ve všech případech je potřeba k odhalení netěsnosti tlakové diference mezi interiérem a exteriérem, jinak by se netěsnosti neprojevily.

Vzduchotěsnost staveb se při projektování domů předpokládá 100% a na základě toho se také počítají předpokládané tepelné ztráty. Případná netěsnost v obalovém plášti může mít rozhodující vliv nejen na tepelné ztráty, ale i na životnost jednotlivých konstrukčních celků a může způsobit různé problémy jako například růst plísní na vnitřním povrchu, nadměrnou tepelnou ztrátu nebo kondenzaci uvnitř konstrukce

Problémy se vzduchotěsností se vyskytují především u lehkých montovaných konstrukcí, které obsahují velké množství spár a pak všude v osazovacích spárách výplní. U dřevostaveb se týkají celé obálky budovy, u ostatních staveb se týkají šikmých střech a připojovacích spár výplní otvorů.
Pro zajištění vzduchotěsnosti v osazení oken se musí použít parotěsnicí pásky. Jedná se o fóliové pásky např. Isocell, Illbruck apod. Montují se při osazování okna. Jednou z vrstev, které významně přispívají ke vzduchotěsnosti obvodové stěny je správně provedený VKZS.
Vlastní vzduchotěsnost, hodnocena jako průvzdušnost obálky budovy, se měří podle ČSN EN 13829 [3] zařízením Blower-Door test. Výsledkem měření je intenzita výměny vzduchu při tlakovém rozdílu 50 Pa mezi interiérem a exteriérem. Hodnota uvádí, kolikrát za hodinu se celý objem vzduchu měřeného prostoru vymění při tlakovém rozdílu 50 Pa. Přípustné násobnosti výměny pak uvádí zmíněná ČSN.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice