Dobrý den, můj dotaz je: když nechám přesklít špaletová okna 4mm sklem, bude to mít nějaký význam pro zateplení nebo zvukovou izolaci? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Pouhá výměna skel ve špaletových oknech bude mít na změnu akustických a tepelných vlastností okna jen zanedbatelný vliv. Skla jsou nyní předpokládám 3 mm.

Pokud jde o tepelné vlastnosti, přínosem by bylo například použití dvojskel do vnějšího křídla. Typ skla je potřeba volit dle únosnosti profilu. Optimalizovat lze složení skla. Například místo dvojskla ve složení 4–12–4 mm lze provést sklem Heat Mirror ve složení 4-6-fólie-6-4 mm. Tím se součinitel prostupu tepla sklem Ug zdvojnásobí oproti dvojsklu bez fólie. Přínos pro okno pak již bude podstatný, a to i z hlediska zvukové izolace.
Při výměně zasklení je nutno zvážit možnosti stávajícího profilu. Dřevěné profily lze truhlářsky upravit, mohl by to posoudit truhlář nebo statik výrobců oken. Lze například vyrobit nová a masivnější pouze vnější křídla a zbytek okna ponechat.

Z hlediska akustiky dojde ke zlepšení použitím akusticky výkonnějšího skla, například vrstveného skla s fólií ve složení 3-fólie-3 mm. Zvuk ale proniká i spárami mezi křídlem a rámem, které je tedy potřeba zatěsnit. Do pomůže zároveň omezit i únik tepla infiltrací vzduchu. Dobře promyslet je potřeba dopad zvýšení vlhkosti v bytě, pokud bude přirozená výměna vzduchu takto omezena.

Snížit úniky tepla kolem oken lze i jinak. Na škodu není úprava osazovací spáry - revize jejího zateplení, utěsnění a zateplení ostění včetně prostoru pod parapetem.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice