Plánuji stavbu rodinného domu na pozemku zahrady v malé obci (cca 850 obyvatel).
Mám vyřízené veškeré náležitosti (elektropřípojku, vrtanou studnu, domovní ČOV, vynětí ze ZPF...).
K pozemku vede stávající účelová komunikace. Jedna se o klasickou polní cestu, která slouží jako příjezdová cesta k zahradám a dále k polím a do lesa. Tato cesta je zpevněna štěrkem (tedy žádný asfaltový kryt), široká cca 3,5 m. Výjezd z mého pozemku zůstane stávající branou. Účelová komunikace se napojuje na silnici I. tř. (sjezd vybudován v rámci rekonstrukce silnice I. tř. (tedy asfaltový povrch, rozšířený na cca 8 m a předpokládám i rozhledové poměry v pořádku).
Po účelové komunikaci je rovněž výjezd z garáží dobrovolných hasičů. Nutno říci, že se území nachází v územním plánu obce jako rozvojová oblast pro bydlení. Pro rozvoj této oblasti však obec neudělala vůbec nic a vzhledem k stavu financí ani dalších několik let (možná desítek) ani neudělá.
Při žádosti o ohlášení stavby v obci s rozšířenou působností rodinného domu jsem však narazil. Za přispění pana starosty, který si asi myslí, že zafinancuji 150 m nové komunikace včetně inženýrských sítí pro budoucí výstavbu, celá situace uvízla na mrtvém bodě, kdy stavební úřad požaduje plánovací smlouvu na stavbu komunikace a toto odůvodňuje nedostatečností stávající příjezdové komunikace.
V ruce mám z předchozího jednání souhlasné stanovisko pana starosty k napojení pozemku po účelové komunikaci (které mi podepsal ve slabé chvilce, aby se mě zbavil).
Při hledání minimálních požadavků na kvalitu přístupové cesty k rodinnému domu jsem našel následující: Předpis č. 501/2006 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“ - § 20, odstavec 7: „ Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“. Dle ČSN 73 0802 - Požární bezpečnost staveb – Nevýrobní objekty - 12.2.2: „Za přístupovou komunikaci se považuje nejméně jednopruhová silniční komunikace (viz ČSN 73 6100) se šířkou vozovky nejméně 3,00 m. Pro projektování těchto komunikací platí především ČSN 73 6101 nebo ČSN 73 6110; pro navrhování konstrukcí vozovek platí ČSN 73 6114“.
Účelová komunikace je v České republice podle § 7 Zákona o pozemních komunikacích (13/1997 Sb.) označení pro kategorii pozemních komunikací, které slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků. Přímé připojení sousední nemovitosti na pozemní komunikaci však není účelovou komunikací (§ 10 odst. 1 zák.).
ČSN 73 6100 Názvosloví silničních komunikací definuje účelovou komunikaci podobně: „Účelová komunikace je pozemní komunikace umožňující dopravní spojení výrobního závodu, uzavřených prostorů, osamělých objektů apod. se sítí silnic a místních komunikací nebo vytvářející dopravní spojení uvnitř uzavřených prostorů a objektů; může být zcela nebo částečně nepřístupná veřejnému provozu.“ Evidence. „Účelové komunikace, stejně jako místní komunikace IV. třídy, nepodléhají speciální evidenci podle § 5 vyhlášky č. 104/1997 Sb., tedy prováděcí vyhlášky k zákonu o pozemních komunikacích. Obce však jsou povinny vést přehled o veřejně přístupných účelových komunikacích, stezkách a pěšinách podle § 63 odst. 1 zákona o ochraně přírody a krajiny (114/1992 Sb.)“.
Nikde jsem nenašel jiné požadavky na příjezdovou komunikaci k rodinnému domu a na její kvalitu zpevnění. Prosím o radu, zda jsem v právních předpisech, zákonech a normách něco neopomenul, jak mohu dále oponovat na stavebním úřadě a popř. kam se mohu výše odvolat proti rozhodnutí stavebního úřadu? Nebo má stavební úřad právo požadovat pro stavbu jednoho rodinného domu (i když dle územního plánu v rozvojové oblasti pro bydlení) novou asfaltovou komunikaci? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Pro umístění a realizaci stavby na předmětném pozemku je nutné, aby tento záměr byl v souladu s územním plánem obce. Územní plán obce může klást požadavky a podmínky, za kterých je možné stavbu rodinného domu na pozemku realizovat. Může se jednat o vybudování technické a dopravní infrastruktury v územním plánu požadovaných parametrů. Zástavba daného území může být podmíněna zhotovením a schválením podrobnější územně plánovací dokumentace, kde ve které budou stanoveny parametry komunikace sloužící pro dopravní obsluhu nově budovaných rodinných domů a pravděpodobně by se nejednalo o účelovou, ale místní komunikaci. Jak jste uvedl, vyhláška č. 501/2008 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“ ve svém ustanovení § 20 odst. 7 uvádí, že: „ke každé stavbě rodinného domu nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“. Dále vyhláška ve svém § 22 odst. 1 uvádí, že: „nejmenší šířka veřejného prostranství, jehož součástí je pozemní komunikace zpřístupňující pozemek rodinného domu je 8 m /3 m na jeden jízdní pruh, a z každé strany komunikace nejméně 1 m na chodník či zelený pás/ s tím, že při jednosměrném provozu lze tuto šířku snížit na 6,5 m“.

Jan Krátký