Dobrý den, Řešíme s partnerem situaci ohledně připojení chatky na kanalizaci. Chceme si koupit rekreační chatu s pozemkem u Lysé nad Labem , chata ovšem nemá vyřešenou odpadní vodu. Ve městě je kanalizace ovšem přípojka ke kanalizaci je pod 2metry chodníku, který dle katastru vlastní jiný majitel, který je již deset let po smrti. Vyhláška končí za půl roku, a majitelem se tak stává obec a mělo by být následně možno se připojit. Můj dotaz je, pokud by se po vyhlášce a povolení zjistilo, že není z nějakého technického důvodu možné se připojit, je obec povinna povolit jinou možnost řešení odpadních vod viz. čistička nebo jímka? předem děkuji za odpověď


Odpověď

Dobrý den,
Možnost existuje, ale je to na životním prostředí, zda dovolí vybudování vyvážecí jímky nebo i jiné řešení. Takže začal bych konzultací tam. Ale je třeba toto řešit na MěÚ tzv. trojkové obce – tam odbor životního prostředí bude mít úroveň vodohospodářského úřadu.
Obec jako vlastní pozemku, kde vede veřejný řad i kolikrát jako vlastník vodovodního potrubí nemá žádnou povinnost vám přípojku provést. Naopak máte povinnost zajistit si souhlas (často smlouvou o věcném břemeni) se zásahem do obecního pozemku.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování