Dobrý den,



aktuálně řešíme problém ohledně přípojky kanalizace. Nejbližší přípojka kanalizace je cca 2 m od hranice pozemku v nové asfaltové komunikaci. Starosta ale s připojením nesouhlasí - argumentuje tím, že do nové komunikace nenechá kopat. Nesouhlasí ani s jímkou, ani s ČOV. Jako jediné možné řešení navrhuje připojení přes sousední pozemek (cca 100 m), který ale obci nepatří a muselo by tam být zřízeno věcné břemeno. Jeho řešení není možné. V zákoně jsme vyčetli, že obec je povinna nás na kanalizaci připojit (274/2001 Sb.). Jak prosím postupovat? V případě záruky komunikace jsme ochotni mít dočasně jímku a připojit se později.


Odpověď

No, zkusil bych zajít na MěÚ odbor životního prostředí… ti by museli souhlasit i s dočasným řešením přes jímku na vyvážení (žumpu). Ale obávám se, že sice obec vás musí nechat připojit do svého potrubí, ale určitě vás nemusí pustit do svého pozemku. Tam by se muselo jít k soudu. A to je ta potíž.

Tak - na jednu stranu vah bych položil cenu žumpy včetně dopravy, zemních prací, montáže, a zakrytí. Na druhou stranu bych položil náklady na dlouhou přípojku….včetně souhlasu souseda (určitě by vás tam nepustil zadarmo). Třeba by se to dalo domluvit na dobu 8mi let či 10ti let. Do té doby se vám nejmíň 2x změní starosta a pokaždé nové zastupitelstvo může změnit pohled na celou věc…. Vyjednávat by vám právě mohlo pomoci životní prostředí. Zlevnit „dlouhá přípojka“ by se možná dala tlakovou přípojkou.

Ale pozor, ještě se pořádně zamyslete nad provozními náklady. Tady je zhruba stočné 40 kč/m3. Když ten stejný 1m3 splaškové vody dovezete lejtou na městskou ČOV (a to ze zákona musíte), zaplatíte desetinásobek + dopravu. To jsou šílené peníze.

Závěr: neuvažoval bych o žalobě na obec, to je krajní řešení, výhledově by z něj z lidského hlediska nebylo nic pozitivního, raději se snažte ovlivnit komunální volby – již za rok. Samozřejmě myslím hlasováním, či vlastní kandidaturou, ne nějakým hnusem….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování